Търговци надуват 5 пъти цените на елхите

Коледната елха поскъпва пет пъти от разсадника до пазара, пише „Телеграф“. Най-малките елхи, които се предлагат от разсадниците, струват 3 лева, съобщиха от Изпълнителната агенция по горите. На пазарите пък цената им започва от 15 лева за рехавите или ниските дръвчета, а големите стигат до 30-40 лева.

По данни на Агенцията по горите елхите в контейнери, тоест живите се предлагат средно по 40 лева за дръвчета с размер около 1,2 – 1,5 метра. По-големите екземпляри пък може да стигнат и 50-60 лева. В големите търговски обекти се предлагат основно вносни коледни дръвчета. Цената на отсечените е около 30-40 лева за такова с височина 1,50-1,80 метра. Дръвчетата са внесени от Дания и са произведени специално за украса за предстоящите празници. Живите пък, които са с височина 1-1,2 метра струват около 60 лева за брой. От Агенцията по горите обявиха, че цените, на които елхите се предлагат от предприятията и техните териториални поделения ще са в същия диапазон като миналата година и варират според вида, височината и дали са поставени в контейнери, или са отсечени.

По предварителни данни, през 2020 г. държавните предприятия ще могат да осигурят общо над 25 000 коледни дръвчета – в контейнери и отсечени. Броят на елхите, които ще бъдат отсечени, зависи от търсенето на търговците.Предвид на епидемичната обстановка, не се предвижда специална коледна кампания за продажба на елхи от МЗХГ, каквато традиция беше създадена всяка година.

Единственият документ, с който се доказва законният произход на коледните елхи е превозният билет. Второто, което е задължително те трябва да имат е така наречените контролни пластини. Това са пластмасови пластини, които са изработени от Изпълнителна агенция по горите. Тази година са разпределени 20 000 бройки, които са раздадени на регионалните дирекции, които ги предоставят на търговците. Марките са бели и жълти на цвят и са с по 6 цифри. Те се поставят между втория и третия прешлен от върха на дръвчето. Коледни дръвчета в контейнери нямат марка, посочиха от Агенцията по горите.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *