Търновецът, заразен с коронавирус е късметлия – изписан е

Великотърновецът, заразен с COVID-19, е изписан днес от Инфекциозното отделение на МОБАЛ „Д-р Стефан Черкезов“ и е поставен под домашна карантина, съобщи за БТА д-р Стефан Филев, директор на Великотърновската болница.

Причината е, че формата на заболяването протича леко, затова не се налага хоспитализация, уточни той. В момента се установяват хората, с които той е контактувал през последните дни. Пациентът не е излизал в чужбина в скоро време, уточниха от ръководството на болницата.

За първия случай на коронавирус във Велико Търново днес съобщи на редовния си брифинг ген. Венцислав Мутафчийски, председател на националния оперативен щаб за борба със заразата.

Кметът на район „Източен“ в Пловдив Иван Стоянов, на чиято територия се намира ромската махала „Столипиново“, каза за БТА, че ще поиска от Кризисния щаб в града и Областния кризисен щаб по-сериозни мерки за затягане на дисциплината и изпълнение на заповедта на министъра на здравеопазването в борбата срещу коронавируса.

От първия ден обикаляме заедно с местните лидери и с мегафони разясняваме на жителите на квартала, че не трябва да се събират на групи, да преустановят сватбите, а погребенията да се ограничат в много тесен кръг и всичко е без резултат, коментира районният кмет. Стоянов добави, че заповедта е разлепена из цялата махала, непрекъснато се раздават листовки за опасността, но веднага след тях те отново се събирали на тумби и нещата били вече почти неконтролируеми.

Той уточни, че ще поиска засилено присъствие на полиция в квартала и ако това се окаже недостатъчно – да се приложат и мерките за Банско, като извън квартала да се пропускат само хората, които работят в комуналните фирми. По думите му най-големите струпвания са на улиците „Елба“, „Крайна“, „Батак“ и в почти всички паркове, училищни дворове, детски градини. Според него дори един вечерен час би свършил донякъде работа.

Като допълнение към картината Иван Стоянов добави, че в момента в квартала има около 30 лица, които са под карантина, тъй като са се завърнали от рискови държави. Отделно една сериозна част от хората от „Столипиново“ бъркат по казаните из целия град, където вече има изхвърлени и лични предпазни средства и всичко намерено „ценно за тях“ носят в квартала и от там може да пламне целия град, каза още кметът.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *