Търсят се варианти за матури през лятото

Матурите да бъдат преместени за по-късни дати, вероятно през лятото, обмислят в образователното министерство. Това ще се наложи, ако училищата останат затворени и след 1 май. Това обясни образователният министър Красимир Вълчев, пише „24 часа“.

Засега училищата са затворени до 12 април, а датите на зрелостните изпити са фиксирани в наредба за края на май. За дванадесетокласниците има общи обсъждания в ЕС, като трябва да се вземе съгласувано решение, за да могат абитуриентите да кандидатстват не само в България.

Завършващите гимназия ще имат възможност да кандидатстват, дори и това да е по-късно тази година – след като положат матурите и си получат дипломите. Висшите училища са разумни и заинтересовани да се съобразят, обясни Вълчев. Министърът вече е разговарял с българските университети.

Засега не се мисли за отмяна на изпитите за външно оценяване след 4-и и и след 10-и клас, обясни още Вълчев. То било необходимо, но не на всяка цена и може да бъде отменено, ако училищата останат затворени още дълго време.

Оценяването след 4-и и 10-и клас не трябва да предизвиква повече тревоги, отколкото едно вътрешно оценяване. Учителите също не трябвало да имат притеснения, че ще бъдат държани отговорни за евентуално ниски резултати, успокои министърът.

90% от учениците и 96% от училищата са включени в дистанционно обучение в момента, показвали данните на образователното министерство. Тези, които не са включени, не значи, че не провеждат образование.

За 2/3 от необхванатите се използват комбинация от техники – интернет приложения плюс взаимодействие по телефона, носене на материали в домовете, обясни Красимир Вълчев. Където децата нямали компютри, но имали телефони, часовете се провеждали през социални мрежи. На място се ходело, когато няма и мобилни телефони. За целта на учителите и медиаторите ще бъдат осигурени защитни облекла.

Удължаването на учебната година не е неизбежно, зависи докога ще продължат мерките. Ако занятията се възстановят след средата на май, може би ще има минимално удължаване, добави министърът.

“Ако имаме няколко седмици до края, няма да има нужда да удължаваме. Част от часовете по учебен план, които са задължителни, но не могат да се проведат дистанционно, ще трябва частично да се проведат след възстановяване на присъствените занятия. Някои практики в професионалните гимназии също, макар че част от тях се осъществяват в електронна среда”, обясни Вълчев.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *