Търсят се донори на стволови клетки в Перник

Търсят се донори на стволови клетки в Перник

Българският регистър за донори на костен мозък и стволови клетки – УМБАЛ „Александровска“, организира серия от дарителски кампании за намиране на подходящи донори на стволови клетки от костен мозък.

Първата от тях е в помощ на Михаела Димитрова от Перник, която страда от тежко хематологично заболяване и се нуждае спешно от трансплантация на стволови клетки. Единственият ѝ шанс е съвместим донор, който до този момент не е открит. Кампанията ще се проведе на 22 февруари от 10.00 до 13.00 часа в Перник и Варна.

В миньорския град ще се очакват донори на две места. Първото е в СМДЛ ”Рамус”, МК „Свети Георги“, ул. „Св. Св. Кирил и Методи“ №77, телефон за контакт – 0878 473 786, а второто – в МДЛ «Цибалаб», ул. „Радомир” №3. Във Варна това ще става в СМДЛ” РАМУС”, МК „Младост“, тяло А, ет.2, обект 9А и 10 /каб. 201 и 202/, тел.: 0884 645 459.

Подходящи за донорство са всички клинично здрави лица между 18 и 50 години. Националната публична банка за стволови клетки е част от Клиниката по клинична имунология на УМБАЛ „Александровска“. Българският регистър за донори на костен мозък и периферни стволови клетки е член на Световния регистър (BMDW – Bone Мarrow Donors Worldwide), в който са регистрирани повече от 35 милиона души от 50 страни.

Регистърът се нуждае непрекъснато от нови попълнения и актуализация. По-големият брой донори в регистъра увеличава възможностите за лечение на стотици пациенти от България и света с хематологични заболявания, за които трансплантацията е единствения шанс за живот. Съществуват два вида донорство: дарителство на стволови клетки от костен мозък (КМ) и дарителство на периферни стволови клетки от кръв (ПСК).

Дарителски акции за попълване на Българския регистър с нови донори на стволови клетки ще бъдат провеждани периодично и в други градове на страната. Кампанията се провежда с подкрепата на БЧК и ИА „Медицински надзор“.

Share

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *