Увеличиха входните такси за минералната баня в Добринище, билетът става 2 лв.

Увеличиха входните такси за минералната баня в Добринище, билетът става 2 лв.

Увеличение на входните такси за минералната баня в Добринище гласуваха на вчерашната редовна сесия общинските съветници в Банско. Тя бе част от приетите изменения и допълнения в Наредбата за определяне и администриране на местните данъци и такси, и цени на услуги и права на територията на община Банско. Актуализацията в цените предвижда увеличение с 50 стотинки на билетите за ползване на басейн, които стават 2 лева за един час, а досега бяха 1.50 лв. Увеличава се и цената за ученици и пенсионери, като се вдига от 60 стотинки на 1 лев, а за деца до 7 години е безплатно. 10 лева е гласуваната тарифа за ползване на вана и по един лев такси за чаршаф и съхраняване на ценности.

Общинският съветник Иван Сакарев поиска да разбере дали са правени разчети и дали предвиденото увеличение ще успее да стопи загубите, които банята отчита през последните години, както и дали ще се подобри качеството на услугата. Той поясни, че като цяло е против увеличението на данъци и такси, но ако има ефект от подобна стъпка, ще я подкрепи, предаде в. „Струма“.

Кметът на курортното Градче Петър Галчев поясни, че още от миналата година са предприели освежаване на банята с цел подобряване качеството на услугата, и допълни, че поне по първоначални изчисления увеличението би следвало да покрие годишните загуби, които реализира обектът.

Другите изменения засягат таксите, които се събират по Закона за туризма и привеждането им в съответствие със законовите разпоредби. Измененията се налагат заради приетата с постановление на Министерски съвет от 1 април 2021 г. нова тарифа на таксите по Закона за туризма. Новите тарифи на таксите бяха приети въпреки изразените мнения, че това ще бъде поредният бич за туристическия бизнес.

„Ние трябва да се съобразим със законовата норма, но мисля, че това решение на МС е напълно неадекватно, тъй като то е свързано изцяло с увеличение на таксите, свързани с туристическата дейност. Притеснява ме фактът, че този бич, който ни удари в годината на пандемия и има изключително много засегнати, все още не е преодолян и това увеличение идва в най-неподходящия момент. Точно в този момент вдигането на таксите ще бъде убийствено”, каза общинският съветник Г. Думанов.

Изказването му бе подкрепено и от другите парламентаристи, но въпреки несъгласието им гласуваха новите тарифи, за да не се изпада в ситуация, в която местните хотелиери да нямат възможност да актуализират категоризациите си или да предприемат други стъпки.

На сесията бе приета и нова Наредба №1 за осигуряване, опазване и поддържане на обществения ред, опазване на общинската собственост и инфраструктура, поддържане и опазване на околната среда, транспорт и опазване на движението на територията на община Банско. Актуализацията цели привеждането на подзаконовия нормативен акт в съответствие с действащото законодателство.

Новата наредба не бе приета единствено от бившия кмет Георги Икономов, който гласува „въздържал се”. Основният мотив на съветника да не подкрепи наредбата е, че в нея са включени много изисквания, които съществуват поне в няколко други действащи наредби на община Банско, и отправи питане как ще се преценява по коя наредба ще се извършва контролът и респективно санкционирането. Икономов не прие и дадените обяснения, че именно синхронизирането й с действащото законодателство налага приемането на нова наредба и промените са съобразени изцяло с тях, и заяви:

„Чисто структурно новата наредба не е правилна, защото дублира много други действащи към момента нормативни актове и това би затруднило нейното прилагане, защото не бихме могли да определим по кой точно нормативен акт да наложим глобата“, каза Икономов и изрази мнение, че новата наредба делегира правомощия, които са в противоречие със законовите разпоредби.

Общинският съвет одобри и отпускането на 30 000 лв., които да бъдат предоставени на Многопрофилна болница за активно лечение – Разлог за закупуване на нов рентгенов апарат.

Утвърден беше още списък на ученици от община Банско, изявени в областта на науката, изкуството и спорта, които се стимулират по общинската програма „Децата на Банско”.

Общо 19 ученици ще бъдат стимулирани през 2021 година. Четири от тях са от НУ Св. Паисий Хилендарски“ – Банско, петима от СУ „Неофит Рилски“, по трима от училищата в Добринище и Места, и четирима гимназисти от ПГЕЕ.

Share

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *