Уволнен служител 5 месеца след дръзкия обир в Митницата в Благоевград

Служител на Митницата в Благоевград е уволнен след крупната кражба на около 230 хил. лв., 20 кг бижута и др. вещи от склад в нощта на 17 срещу 18 януари.

И. П. е уволнен заради пропуски в инвентаризацията и документацията на съхраняваните в складовете конфискувани пари и стоки. Тези административни проблеми били открити след кражбата, когато трябвало да се изясни какво точно е изчезнало и по кои преписки.

Служителят обаче обжалва уволнението си в съда, а делото започна преди дни, съобщава „24 часа“. „Той няма никакво отношение към кражбата, но е следвало някой, така да се каже, да „опере пешкира“, твърди адвокатката му в съда.

Откраднатите пари и накити са били от закритите вече Митница Кулата и Митница Кюстендил, от 2007 г. до 2009 г., но се съхранявали в Благоевград. Преписките по тяхното изземване са от 1996 г. и 1997 г. Валутата е била съхранявана в банка в Сандански до 2011 г. и след това е пренесена в митницата в Благоевград. Защитата на уволнения митничар настоя да бъде представен договор за охраната на Митническо бюро – Благоевград, защото смята, че извършената кражба в склада е заради безотговорност от други служители, свързани с охраната.

Дръзкият обир на митницата още не е разкрит. Обирджиите са прескочили оградата през нощта на 17 януари, качили са се по външна аварийна стълба, разбили прозорец и влезли в административната сграда. Оттам отишли в склада с веществените доказателства и с ъглошлайф пробили касите. Около 2 часа са работили необезпокоявани и са изнесли валута на обща стойност 230 000 лв. Имало и фалшиви пари, както и излезли от употреба банкноти. Откраднати са били и около 20 кг. накити, някои от които сребърни, а други от обикновен метал.

Преди да избягат, пуснали чешмите, запушили сифоните и предизвикали наводнение, за да заличат следите си, а цялата сграда е била подгизнала. Митницата се охранява от СОТ и двама охранители на смяна. Те обаче се черпели за Антоновден.

СОТ-ът се е включил 4 пъти след проникването на крадците в Административната сграда, а охраната е дала обратна връзка, че всичко е наредна митницата в Благоевград.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *