Уволниха шеф на ГКПП „Гюешево“ заради много пиене

Заместник-началник на Граничен полицейски участък – Гюешево е уволнен за явяване на работа в пияно състояние, като съдът в Кюстендил потвърди заповедта за дисциплинарното наказание.

Стоян З. е уволнен за провинение, несъвместимо с етичните правила за поведение на служителите в МВР, с което се уронва престижът на службата.

На 1 юли 2019 г., около 9-9,20 ч, в работно време, З. е управлявал в униформено облекло и видимо нетрезво състояние собствения си лек автомобил „Форд Фокус“ с 3.01 промила алкохол. След като не се явил на работното си място в 8,30 ч, началник на ГПУ-Гюешево Р. Б. му позвънил два пъти на мобилния телефон. З. не отговорил на повикванията и прекият му шеф уведомил директора на РД „Гранична полиция“.

Към 9,10 ч дежурният видял гл. инспектор З. да се опитва да отключи вратата на своя кабинет. Влезли заедно и Б. попитал З. какво се е случило и защо закъснява за работа. Той повдигал рамене и мълчал. По-късно повтарял „колата, колата потроших“. Колегата му усетил мирис на алкохол. Пак запитал какво се е случило, има ли му нещо, боли ли го, ударил ли се е някъде. З. не давал никакви отговори.

Друг граничен полицай пък обяснил, че видял З. да се „занася“ по пътя от портала към сградата на дирекцията. Бил със силно набола брада и неадекватно поведение. Колегата му казал, че началникът го търси, а З. „изръмжал, спънал се в бордюра, при което шапката му паднала“. Взел шапката и продължил към сградата на дирекцията. Още няколко гранични полицаи свидетелствали, че са видяли З. пиян и с „хаотичен поглед“. Когато си палел цигара, ръцете му треперили.

Друг полицай обяснил, че Стоян З. пристигнал на служебния паркинг с колата си, която дрънчала, оказало се, че е с пукната гума. След като я оставил, тръгнал към сградата като „залитал от едната на другата страна и не можел да пази равновесие“.

Наложило се да бъде тестван с дрегер, който показал 3,01 промила алкохол. З. отказал да го водят в Спешен център за даване на кръв за анализ. Съставили му акт и бил задържан за 24 часа. Образувано било бързо производство за управление на МПС с концентрация на алкохол в кръвта над 1.2 промила.

Заради нарушение на Етичния кодекс за поведение на държавните служители в МВР, накърняването на доброто име на ГД „Гранична полиция“, неспазване на правилата за движение по пътищата от длъжностно лице от органите на МВР, и затова, че извършеното е несъвместимо със статута на служител на МВР, е бил уволнен.

Той обжалвал, но на първа инстанция съдът отхвърли жалбата му, като решението не е окончателно.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *