Удължават епидемичната обстановка, без да връщат КПП-тата

Извънредната епидемична ситуация да бъде удължена, но без това да доведе до връщане на кпп-та на областните центрове. Това е личното мнение на главния държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев, който бе в Пловдив на среща с областния управител Дани Каназирева и директорите на 10 РЗИ-та в страната.

Той уточни, че много често се задава въпросът дали ще удължат извънредната епидемична ситуация. „Това ще е общо решение, защото тези неща ги обсъждаме в щаба, обсъждаме ги с правителството. Аз трябва да подам мотивиран доклад, който да бъде приет и предложен на МС. Засега, поне от това, което виждам, смятам, че ще бъде полезно мерките да бъдат удължени. Друг е въпросът с колко – дали с 15 дни, дали с месец. Но това ще ни даде възможност да запазим някои от мерките и по-специално тези за граничен контрол“, заяви доц. Кунчев.

„Мотивите са ясни – преди една седмица имахме 6 случая, а сега са 83. Очевидно все още имаме нужда от прилагане на ефикасни противоепидемични мерки“, заяви главният здравен инспектор, като уточни, че удължаването на извънредната ситуация ще помогне на страната да се справи и с новите огнища на коронавирус в Доспат и Сърница.

В тези две населени места от националния щаб не обмислят въвеждане на кпп-та и ограничаване движението на населението.

„Защото, ако затворим града, какво правите? Оставяте вируса да си прави каквото си иска вътре? Добре, може би намалявате шанса за износ към други места. Но на практика, ако мерките не са вътре, правите една тенджера с капак под налягане, в която нещата врат и рано или късно избухват“, каза той. Идеята е да се предприемат мерки в домовете на заразените, сред техните контактни лица и в предприятието.

Удължаването на извънредните мерки в страната обаче няма да доведе до забрани за излизане в планината, в парковете и няма да затвори пак ресторантите, уточни доц. Кунчев.

„Избягвайте контакти, мийте си ръцете, носете маски, когато не сте добре или когато сте в затворено помещение с много хора и това е всичко. Това са ефективните мерки. Няма да има промяна на мерките на база това, което е в момента. Евентуалното удължаване на извънредната ситуация няма да касае въвеждането на нови ограничителни мерки. Моето мнение е лично и ще предложа да бъде удължена епидемичната обстановка“, каза той.

Домакин на срещата бе РЗИ – Пловдив и в нея участваха епидемиолози и директорите на инспекциите в Смолян, Пазарджик, Благоевград, Хасково , Кюстендил, Плевен, Кърджали, Стара Загора и Сливен. Присъстваха и кметовете на Сърница и Доспат – Елин Радев и Неби Бозов. Направен бе анализ на епидемиологичната обстановка, заболеваемостта от COVID-19, както и предприетите мерки за ограничаване на заразата в най-засегнатите области към момента. Главният здравен инспектор даде висока оценка за работата на областния управител и създадената организация от Областният кризисен щаб за ограничаване на епидемията в пловдивски регион. От своя страна Дани Каназирева допълни, че епидемиологичната обстановка в Пловдив и областта е спокойна и няма нови случаи на заразени с коронавирус. Тя съобщи още, че от вчера е спряно хоспитализирането в пловдивските клиники на пациенти с COVID-19 от Пазарджик, което се наложи след затварянето на интензивното отделение в пазарджишката болница.

„Държим постоянна връзка с РЗИ-Пазарджик и след като тези дни приключи карантината в болницата, от Медицинският щаб взехме това решение. Разбира се, следим ситуацията и се надяваме положението там да се нормализира изцяло, допълни Каназирева.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *