Ужас в Шумен: Две бебета са с коронавирус

Ужас в Шумен: Две бебета са с коронавирус

Критичната ситуация в Шуменската болница не е преодоляна, въпреки че лечебното заведение има възможност да открие още легла за пациенти с коронавирус. Големият проблем е, че липсват медици, които да лекуват увеличаващия се брой на пациенти. Сред тях са и лекари.

Над 80 пациенти с доказан коронавирус има в момента в болницата. Сред пациентите има и бебета. Обособени са три големи и два по-малки центъра за лечение на инфекцията.

„Единственото ни затруднение е откъм персонал – над 50 сестри са ангажирани с обслужване само на ковидcc циенти“, обясни пред БНТ д-р Димитър Костов, директор на МБАЛ-Шумен.

Той призна, че засега медици от други лечебни заведения не откликват на призива за помощ. Има обаче колаборация с Варненската болница и четирима пациенти вече са отпътували за лечение там.

„Това е аварийният ни план. Нямаме липса на предпазни средства“, категоричен е д-р Костов.

Ние сме нещо като „Пирогов“ в Шумен, защото сме единствената болница в областта, която приема спешни пациенти, допълни той.

По думите му, има вариант за пренасочване на пациенти с други заболявания към болницата в Нови пазар, но капацитетът на здравното заведение там е малък. Освен това, Шуменската болница приема основно спешни пациенти при които няма вариант за пренасочване към друга болница.

Share

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *