Уикенд летовници спасяват сезона в Слънчев бряг

По традиция август е най-силният летен месец за родния туризъм. Епидемията от коронавирус обаче обърна всичко с главата нагоре. В най-големия ни курорт Слънчев бряг през делничните дни заетите места едва стигат 30 на сто. През уикенда обаче летовниците скачат двойно. Голяма част от тях пристигат от Пловдив, което става ясно от номерата на колите в комплекса.

„Идват още в петък, тръгват си в понеделник. Тогава по принцип се напълва с българи. Иначе най-много са румънците, има чехи, поляци, малко унгарци. Специално румънците, които идват тук, не са от добрите клиенти. Имат претенции до небето, а не са склонни да плащат за това.“ Това обяснява пред „Марица“ Владо, който е в туристическия бизнес още от времето на соца. За 21-во лято поред е „на терен“ в Слънчака. Работи за туроператор, който има хотел тук, но води чужденци в целия курорт. Разчита предимно на пазара в бившия СССР. Отчаян е.

Дотук е посрещнал само един самолет от Украйна. Бъркотията с PCR тестовете поставя по съмнения втория. Руснаците още изобщо ги няма заради пандемията.

България е в „червената“ зона на Украйна и всеки пристигащ от нас трябва да премине или карантина, или да се тества. „Цената на един PCR там май е по-ниска ​- около 35 евро. Но в двете посоки прави 70. При едно семейство стават 280 евро. Ще дам пример – цената, която плаща един украинец за 10 дни олинклузив и самолет, е 250-300 евро“, пояснява събеседникът ни.

Той отбелязва нова тенденция. Доста от българите в курорта са роми, завърнали се за ваканцията от Франция, Германия, където работят и живеят. Евтините цени на Слънчака са ги привлекли. Ходят по цели фамилии и бързо се набиват на очи, защото са прекалено шумни.

Владо отбелязва, че заведенията извън хотелите пустеят, макар че собствениците са задържали цените на съвсем приемливи нива. „Бирата е 2-3 лева, салатата – 5-6, основно ястие върви срещу 9-10. И това не ги спасява, почти никой не сяда.“

Владо е обиколил тези дни курортите под Бургас. Пръскат се по шевовете. Българинът, върнат от мерките в Гърция, плюс традиционните фенове на Юга са препълнили плажовете.

„Това показва, че туризмът ни беше объркан. И то доста отдавна. На първо място идва застрояването, но грешките не са една или две, няма смисъл да ги ровим. Нашият бизнес си отива“, реалист е Владо. Той работи във фирма, където съсобственик е Дани. В добрите години компанията не само е водила хиляди чужденци по морето ни, но е правила отлични обороти от чартъри до Турция, Гърция, Дубай. Booking и нискотарифните самолетни компании са убили отдавна този бизнес. Но до тази година поне бившият съветски пазар крепял фирмата. „При тях има визи, няма директни полети, въобще, не могат да минат без туроператор. Работим с колеги от Русия, Беларус, Украйна, но всичко живо е пред фалит. Ще обясня защо. Разплащанията при нас са на три транша, като последният е към 60 процента от общата сума. Той става след края на сезона, тъй като се доизчисляват анулирания, допълнителни нощувки, спори се за какво ли не. Понякога тези разплащания отиват чак през пролетта. В същото време държавата ни иска всичко навреме.

И тази година в разгара на пандемията трябваше да внесем данъци, осигуровки, които и без коронавирус едва успяваме да съберем от ранни записвания. А такива нямаше! Но държавата не я интересува и налага запори. Сега и да искат да ни преведат някъде пари, няма, защото сметките са запорирани“, обяснява Дани.

В Слънчев бряг като летовник е Емо, инженер, фен на Южното Черноморие. Тази година със семейството си е избрал хотел в северната част на най-големия ни курорт. Търси спокойствие и добри цени. „Говорих с куп приятели, които почиват под Бургас, лудница е по плажовете, битката за шезлонги започва от рано сутрин. Затова избрах Слънчев бряг“, обяснява мъжът. Хотелът му е на първа линия, като предлага нормални цени. Студио за семейство струва 120 лева с включена закуска. Обядва и вечеря в ресторанта, където цените са същите като в пловдивски или софийски квартален ресторант без особени претенции. Доволен е от качеството на храната.

„Хотелът разчита предимно на англичани и логично сега е празен наполовина. В момента сме българи и чехи, предимно двойки на средна възраст. Почти няма хора по алеите, заведенията са празни. От съседния ресторант ни канят упорито, борбата е за всеки клиент“, разказва Емо.

Той плажува в свободната зона пред хотела, тъй като има всичко необходимо. Иначе и чадър, и шезлонг в съседство се харчат за 3,50 лева. Общо взето, семейството му е получило това, което е търсило, и е доволен.

Това е картинката на Слънчев бряг към момента. Никой обаче не се наема да каже как ще бъде утре. Трудно е за прогнозиране в пандемия, която сменя правилата по границите буквално сутрин и вечер.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *