Украсиха в мартенска премяна центъра на Симитли, искат прошка от кмета

Украсиха в мартенска премяна центъра на Симитли, искат прошка от кмета

Баба Марта обагри още в ранни зори центъра на Симитли с бели и червени цветове. Дърветата пред общинска администрация бяха украсени с конците, символ на здравето и късмета.

Ученици от СУ „Св. Св. Кирил и Методий” в Симитли закичиха мартенички, за да стане площадът на общинския център по-приветлив и празничен. Големите мартеници, които ще украсяват града са изреаботени от най-малките в Симитли. Най- сръчните ръчички от детските градини, показаха, че се справят по-добре от всички други в изработването на силвола на март. С най- голямо желание и ентусиазъм дечицата зардваха всички жители на град Симитли, като изработиха най-красивите мартеници.

В седмицата на прошката, служителите на общинска администрация Симитли поискаха прошка от кмета Апостол Апостолов. Вече няколко години традицията не се нарушава, като градоначалникът събира служителите на администрацията, за да поискат и да си дадат прошка взаимно.

Както традицията изисква всеки поиска прошка от колеги и ръководство за огорченията и обидите, които волно или неволно им е причинил. В своя шеговит стил, кметът Апостолов каза на всички, че прошка не дава на никого, но след това уточни, че и да имат прегрешения пред него, всички са простени.

На трапезата, подредена от дамската част на колектива, днес бе сложена питка, баница със сирене и позволените за празника храни. Дамите се бяха постарали да направят вкусни питки, баници и сладкиши, с които всички се почерпиха.

Сирни Заговезни е наричан още Прошка. Това е празник на всеобщото опрощение, който винаги е седем седмици преди Великден. Прошки е! Простете на ближните, били те роднини, приятели или колеги. Нека добрината в сърцата ни надделява и никога не се поддаваме на негативни емоции.

Share

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *