Уличиха в конфликт на интереси главния архитект на Шабла

Уличиха в конфликт на интереси главния архитект на Шабла

Комисията за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ) уличи в конфликт на интереси главния архитект на Шабла Татяна Нейкова. До санкцията се стигна след репортаж на Нова телевизия за незаконно строителство край брега на Тюленово. Според разследването Нейкова е презаверила издадено разрешение на строеж на жилищна сграда на самия бряг в с. Тюленово, в полза на своя син, който пък е собственик на имота.

„След събиране на множество доказателства е установено, че Татяна Нейкова е назначена за главен архитект на Община Шабла през 2008 г., като заема тази длъжност и понастоящем. През 2013 г. от нея е издадено разрешение за строеж на двуетажна жилищна сграда в с. Тюленово, с разгърната застроена площ от 173,80 кв. м. и застроена площ на подземен етаж от 114,40 кв. м.

През 2016 г. собственикът на имота, на чието име е било издадено посоченото разрешение за строеж, продал същия на Иван Нейков, син на Татяна Нейкова. На 02.01.2019 г., след съответна молба, още същия ден главният архитект на община Шабла презаверила издаденото през 2013 г. разрешение за строеж, вече с титуляр нейния син, по отношение на срока на завършване на строителството. На 26.08.2019 г. Нейкова допълнила разрешението за строеж, съгласно представен от сина й проект за промяна на инвестиционните намерения, като общо разгърната застроена площ на сградата е променена /увеличена/ на 313 кв. м., вместо първоначалните параметри“, съобщиха в понеделник от КПКОНПИ.

На заседание на комисията през април Татяна Нейкова е била изслушана по казуса. Според нея, като главен архитект тя е действала в условията на обвързана компетентност – тоест била е длъжна да презавери, а след това и да допълни разрешението за строеж, независимо, че той е нейн син. Според Нейкова, отвод по заявленията от сина й не е бил възможен, тъй като в общината не работи друго лице с проектантска правоспособност.

„Тези доводи не бяха приети от КПКОНПИ. С свое решение Комисията установи конфликт на интереси по отношение на Татяна Нейкова, като прие, че на 02.01.2019 г. и на 26.08.2019 г. тя е упражнила правомощия като главен архитект в частен интерес – в интерес на своя син. С решението й е наложена глоба в общ размер на 10 000 лв.“, съобщиха още от КПКОНПИ.

Share

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *