„Универсал Строй Консулт” влезе в битката за 2,5 млн. лв. за строежа на подлеза към кв. „Грамада”

1 обединение и 2 мощни строителни фирми подадоха в рамките на 5 астрономически часа оферти за участие в една от най-апетитните обществени поръчки на община Благоевград тази година – строежа на подлеза към кв. „Грамада“, пише в. „Струма“.

И трите оферти са от понеделник. Първо документи в общината в 15,24 часа е депозирало обединение „Благоустройствени строежи-Трейс Груп Холд“ ДЗЗД. В 17.06 часа се е появила и конкуренцията му в лицето на „Универсал Строй Консулт“ ООД, а в 20,37 часа в надпреварата се е включила и „Грома холд“ ЕООД.

Надпреварата е за 2 493 151.60 лв. без ДДС, финансирани по проект „Интегриран градски транспорт на гр. Благоевград” по Оперативна програма „Региони в растеж“ 2014-2020 г.

Това е вторият път, в който благоевградски и софийски фирми се опитват да се доберат до строежа на подлеза – мечта от десетилетия на грамаждани.

През април миналата година за обществената поръчка, обявена от предишния кметски екип, документи не подаде нито една фирма. Последва поправителен през лятото, когато цената изненадващо бе завишена с 670 000 лв., но оферти депозираха обединение „Грамада 2019“ ДЗЗД /включващо софийското дружество „ВДХ“ АД на Момчил Борисов и „Хидростроителство Благоевград“ ЕООД на Емил Павлов/ и ДЗЗД „Грамада Строй“, в което партньори бяха благоевградската фирма „Благоустройствени строежи“ ЕООД с управител банскалията Константин Обецанов и тогавашният му партньор „Инж стандарт“ ЕООД.

Поръчката бе спечелена от К. Обецанов и дори се стигна до първа копка, направена от него и екскмета Атанас Камбитов. С идването на власт на Румен Томов обаче новият благоевградски кмет прекрати едностранно сключения договор за строителство с ДЗЗД „Грамада Строй“ и бе обявена нова обществена поръчка със същия предмет. Мотивът на Томов беше, че в документите обектът не е правилно категоризиран.

След като няколко пъти Обецанов се опита да започне работа по обекта, но удари на камък, той пусна жалба в Комисията за защита на конкуренцията срещу едностранното прекратяване на договора с представляваното от него обединение, но КЗК излезе с решение, че правната уредба й позволява да се намесва в обществени поръчки само до решение за определяне на изпълнител, класиране на участниците или прекратяване на процедурата преди финализирането й, но не и след като договорът веднъж вече е бил подписан. Комисията директно насочи жалбоподателя да си търси правата по съдебен ред и да подаде иск срещу Румен Томов за претърпени вреди.

ДЗЗД „Грамада Строй” бе отрязана и от ВАС, където обединението се оплака от отказа на КЗК да наложи временна мярка „спиране на процедурата за възлагане на обществена поръчка за подлеза в кв. „Грамада”. В момента обаче ВАС още не се е произнесла по жалбата на обединението за прекратения договор за строителство.

В обществената поръчка за строежа на подлеза в „Грамада“ впечатление правят 2 факта. Единият е появата на „Универсал Строй Консулт” на Георги Ганджов, личен приятел на екскмета Костадин Паскалев, който от доста години не е участвал в обществена поръчка за строителен обект в Благоевград. Вторият любопитен момент е тазгодишният избор на „Благоустройствени строежи“ за партньор в обединението. Фирмата „Трейс Груп Холд” стана известна покрай трагедията през август 2018 г. край Своге, когато загинаха 20 души, а прокуратурата влезе в офисите й, за да вземе документите по строежа на пътната настилка. Фирмата беше още един от 12-те кандидати за 444 милиона лева, предвидени за строителството на 10,4 км от магистрала „Струма“ до Кресна, участва и в процедурата за строителство на газовата връзка с Гърция за над 300 милиона лева. Справка в информационните масиви на Агенцията за обществени поръчки показва, че консорциуми с водещ партньор „Трейс Груп Холд“ АД са подписвали 108 договора за 985 милиона лева през последните 10 години.

Мажоритарният собственик на „Трейс Груп Холд“ АД е бизнесменът Николай Михайлов, който е и професор от УАСГ. Той държи 80,5% от акциите, а фирмата на сина му „Галин Н“ притежава 9%. През годините акционери в компанията са били Румен Порожанов, Михаил Миков, Антон Кутев, Трайчо Трайков, сегашният правосъден министър Данаил Кирилов и много други лица от властта. Фирмата нееднократно е атакувана от лидерите на БСП – Корнелия Нинова, и на „Атака” – Волен Сидеров, заради огромния обществен ресурс, който печели.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *