Уникален печат на 19 века откриха в древния град Хераклея Синтика

Уникален печат на 19 века откриха в древния град Хераклея Синтика

Археологическите разкопки в древния град Хераклея Синтика край Петрич бяха подновени в началото на тази седмица. Археолозите ще останат на терен цели четири месеца, след като държавата осигури целева субсидия от 400 000 лева.

„Очаквам да открием доста интересни находки. Вече намерихме уникален глинен печат, който е от втори век след Христа. Предстои да го проучим. Излязоха и доста керамични съдове. Проблемът е, че тук иманярите са нанесли доста щети”, каза ръководителят на екипа доцент д-р Людмил Вагалински.

Той и колегите му ще работят за разкриването на западния край на форума. За първи път ще бъде проучена и част от акропола на древния град, който е разположен върху хълма Кожух.

Работата през следващите месеци ще включва и консервиране на предметите и градежите, които се разкриват на място. В екипа има двама консерватори, единият от които ще работи по предварителната аварийна консервация на градежите. Работата на втория консерватор ще е по находки, които предстои да бъдат включени в нова, постоянна експозиция в Исторически музей-Петрич.

Share

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *