Управителят на Белодробната в Перник д-р Кадийска се зарази с коронавирус

Управителят на Белодробната в Перник д-р Кадийска се зарази с коронавирус

Д-р Величка Кадийска е болна от коронавирус и Белодробната болница в Перник на практика е обезглавена. Сред медиците в здравното заведение мнозина са болни и болницата е застрашена от затваряне. Само един лекар от ДКЦ 1 в града се е съгласил да дава няколко дежурства в болницата, от частната кардиологична болница „Св. Георги“ в Перник са изпратили един лекар, който също е в помощ. Белодробната болница лекува още от началото на епидемията болни от коронавирус, но и персоналът пострада от заразата.

Вчера на заседанието на Общинския съвет Денислав Захариев от ГЕРБ поиска общината да вземе спешни мерки, за да се осигурят лекари и сестри за Белодробната, пише „Струма“.

„Не е ли редно ОбС като принципал и общината като собственик да предприемат спешни действия за осигуряване на лекари, които да поемат работата с болните? Ако няма нормативна уредба, която да задължи лекарите от ДКЦ-1 да дават дежурства в болницата, то поне общинското търговско дружество да се възползва от постановлението на Министерския съвет за подпомагане на медицински центрове, в които се разкриват кабинети за лечение на Covid-19. 30 000 лв. са преведени за месеците ноември и декември, подпомагането ще продължи и през първите месеци на следващата година.

Единственото условие е да има двама лекари и две медицински сестри на 8-часов работен ден в кабинета. „Защо общинското търговско дружество, което е в незавидно финансово състояние, не се възползва от възможността за допълнително финансиране, и същевременно да даде своя принос към борбата с коварното заболяване?”, попита Денислав Захариев.

В отговор зам. кметът Стефан Кръстев каза, че няма нормативен акт, който може да задължи медиците да открият Ковид кабинет. Доста от тях са в рисковата група над 60 години. Има само един лекар от ДКЦ, който се е отзовал на молбата за помощ на Белодробната болница.

Share

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *