Урожай: Общините събраха 9 пъти повече данъци

Урожай: Общините събраха 9 пъти повече данъци

Общините събраха над девет пъти повече данъци само за три месеца. В края на януари 2021 г. данъчните постъпления в бюджетите на общините са в размер на 59 млн. лв. или 5,1% от разчетите на Закона за държавния бюджет за 2021 г.

В края на април сумата вече възлиза на 550,1 млн. лв. или 47,8 на сто от разчетите към закона за бюджета. Така показателят расте с 9,3 пъти за едно тримесечие, показа справка на „Монитор“ в данните за изпълнението на държавния бюджет на Министерство на финансите (МФ).

Значително увеличение се наблюдава и при неданъчните постъпления. През първия месец на годината те са в размер на 66,2 млн. лв., което е 4,5% от годишните разчети.

През април неданъчните приходи и помощите вече достигат 613,9 млн. лв., което е 42,2% от годишните разчети. Този показател също е по-голям с почти 9,3 пъти.

Причина за ръста му са повече приходи от общински такси, приходи и доходи от собственост, постъпления от продажба на нефинансови активи и глоби, санкции и наказателни лихви.

Статистиките на финансовото министерство показват още, че общо постъпилите приходи, помощи и дарения по бюджетите на общините за януари 2021 г. са в размер на 125,2 млн. лв. или 4,8% от годишния разчет към ЗДБРБ за 2021 г.

През април сумата е вече над милиард лева, като достига 1,164 млрд. лв. или почти 45 на сто от годишния разчет от Закона за държавния бюджет за 2021 г.

Share

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *