Утре е Черешова Задушница

Утре е Черешова Задушница

Черешова Задушница тази година е по-късно, за разлика от предходните. Само след няколко дни предстои да бъде почетена паметта на мъртвите. През 2021 година Черешова Задушница е утре, 19 юни.

На този ден роднините на починалите задължително посещават местата, където са погребани. Препоръчително е това да се случи рано сутринта. Много е важно гробът да бъде прелят на кръст с вино, а не с вода.

Пали се свещ и задължително се раздава жито, което сами трябва да сте приготвили. Към раздавката се включват още питка, череши и други дребни сладки и соленки. Хлябът може сами да го приготвите или да го купите от магазина, ако не разполагате с достатъчно свободно време. За житото може да откриете рецепта в интернет как правилно да го сготвите.

Един ден преди Черешова Задушница е препоръчително да сварите пшеницата, да я овкусите с останалите съставки и да оставите в хладилника да се смесят вкусовете. Разпределете житото в чашки и поръсете отгоре обилно с пудра захар и орехи. На този ден в някои краища в страната роднините на мъртвите решават да оставят храна на гробищата, като вярват, че по този начин ще ги нахранят.

Според свещениците това не се препоръчва, тъй като животните нападат храните и оскверняват душите ми. Вярва се, че на Черешова Задушница вратите и прозорците трябва да бъдат оставени широко отворени, за да могат душите лесно да си проправят път и да напуснат дома.

Счита се също, че на този ден гробовете е добре да бъдат застлани с шума от орехови листа. Когато се подава раздавка, тя трябва да е четен брой и непременно да кажете думите: „За Бог да прости.”.

Можете към самата подавка да включите и друго, което вашият покоен роднина е обичал да похапва приживе. Това са едни от най-важните правила, които е редно да спазвате на Черешова Задушница. Почитайте ги и ги предавайте от поколение на поколение, защото е важно да се съхранят във времето.

Share

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *