Ученик изобрети инвалидна количка за изкачване на стълби

Ученикът Теодор Тодоров бе отличен с награда Българската асоциация за информационни технологии (БАИТ) за своя технологична идея. Той е изобретил количка за изкачване на стълби, съобщи БНР.

„От малък искам да направя нещо, което катери стълби. Това беше идеята – да бъде направена инвалидна количка, помагаща на хората“, разказа Теодор. Количката е направена „с подръчни материали и доста знания“. Разработката отнела около три месеца. „Включително механика, електроника, управление, програмиране, но в сравнение с други прототипи за мен не беше чак толкова сложно“, признава ученикът. Започната като дипломен проект, Теодор Тодоров се надява количката да се превърне в бизнес начинание, но все още не я е патентовал, пише Кмета.бг.

„Идеята е да го направя още по-достъпно за хората, като намаля цената. Имам нов 3D модел, който мога да следвам – да направя втори прототип и оттам нататък може би ще го направя на стартъп и ще се опитам да го предоставям на хората с нужди“, разказва той.

Теодор не вижда проекта си като източник на основна печалба. „Един такъв продукт е между 9 и 14 хиляди евро, което за един такъв човек просто е немислимо. Моят продукт в момента е на стойност от 1500 лева, което е около 800 долара. Това е драстична разлика“, коментира младият изобретател.

Теодор учи последна година в Технологичното училище „Електронни системи“ (ТУЕС) в София, а проектът му носи младежката награда на БDRJ. Инвалидната количка на Теодор дава възможност човек с двигателни проблеми да бъде изцяло самостоятелен. Количката още не е пробвана от човек с увреждане, казва Теодор. Пробвана е от негов съученик, който успял да изкачи стълбите на училището. Теодор Тодоров планира да продължи да работи по проекта и след като запише „Механика“ в Техническия университет в София.

„И освен това, че ще продължа образованието си в България и впоследствие магистратура навън, ще развивам освен този и други проекти като миналогодишните ми два проекта. Единият беше за по-екологично придвижване в София. Аз до ден днешен се придвижвам с него, може да развие 60 км в час и 40 км пробег, което за рамките на София е много добре“, твърди Теодор. Според него практиката във фирмите не може да се сравнява с обучението и четенето на теория. Училището му е свързано с много компании и дава директен контакт на възпитаниците си с бизнеса. Той вече е бил на задължителния си стаж и определя опита си като безценен.

„Шанс да разбереш на какво си способен. Защото в училище има програма, по която всички трябва да учат, а реално на стажа като ти зададат една задача, ти просто трябва да направиш решение на проблема. С това можеш много добре да се позиционираш – колко знаеш и къде си“, допълва Тодоров.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *