Ученици преписват на матурата от отговори по вратите на WC-то

Ученици преписват на матурата от отговори по вратите на WC-то

Десетокласници от столично училище са преписвали в тоалетните по време на националното външно оценяване по български език и литература. За целта младежите са си писали един на друг верните отговори по вратите, обясниха учениците.

В класните стаи също не било трудно да се подсказва въпреки видеонаблюдението и квесторите. Камерите са били с изключен звук и затова учениците си казвали един на друг верните отговори. От образователното министерство уточниха, че по време на изпитите камерите служат само за видеонаблюдение и нямат звук. Само две са били анулираните работи на двата изпита, които се проведоха днес. Те обаче не са били на деца, които са преписвали. На десетокласник от Шумен му е прилошало по време на изпита и затова е напуснала залата без да довърши външното оценяване. Един седмокласник в Пловдив също е с анулирана работа. Той е изнесъл неправомерно теста си от залата и затова тя няма да бъде призната.

Общо 48 816 десетокласници са се явили на националното външно оценяване по български език и литература. Това означава, че около 2700 ученици са пропуснали изпита, тъй като випускът е с над 51 600 деца.

Десетокласниците имаха на разположение 90 минути, за да се справят с тест от 23 задачи, сред които 14 с избираем отговор и шест с кратък свободен отговор. Трябвало е да търсят грешки в текст, да пишат резюме, както и да формулират собствена теза по откъс от одата „Левски“ на Иван Вазов. Те можеха да избират между две теми: „Цената на чистата съвест“ и „Вечната истина“. Учениците споделиха, че матурата като цяло не е била трудна. Времето обаче не е било достатъчно. Имаше твърде много задачи за 90 минути, споделят те.

Учителите пък смятат, че форматът на изпита се е различавал от предварително представения модел на сайта на образователното министерство и от ведомството не са спазили обещанието си да дадат подобен тест. Според част от педагозите външното оценяване по-скоро е приличало на олимпиадата по български език и литература.

Седмокласниците също положиха миниматура днес. На изпита са се явили 59 864 деца. В първата част от външното оценяване по български език и литература учениците трябваше да се справят с тест от 25 задачи, сред които 18 са с избираем отговор, шест – с кратък свободен отговор, и една – с разширен свободен отговор. По думите на младежите той е бил по-лесен спрямо преходните години. „Тестът беше като за първи клас“, коментира седмокласник. В рамките на първата част от учениците се очакваше също да коментират в няколко изречения думите от Вазовата повест „Немили-недраги“: „Къщята, магазиите, кесиите, сърцата бяха затворени за тях“. На втората част пък седмокласниците писаха подробен преразказ от името на неутрален разказвач по разказа „Череши“ на Захари Карабашлиев. Според част от тях текстът, който е трябвало да преразкажат, е бил твърде дълъг и увъртян. Най-трудно за тях се е оказало глаголното време, тъй като е трябвало да разказват като неутрални свидетели на случващото се, споделиха част от учениците.

„В какво време писа“ бе и най-често задаваният въпрос от излизащите от изпитните зали към тези, които вече бяха приключили с външното оценяване и чакаха пред сградата.

Резултатите от изпитите и оставащите външни оценявания трябва да бъдат готови до 28 юни. Те ще бъдат вписвани в удостоверенията на учениците като процент от максималния брой точки. Седмокласниците могат да съберат максимум 100 точки, които ще бъдат балообразуващите за приема в гимназия. За десетокласниците пък максимумът е 50 точки. За тези от обединените училища (тези до 10-и клас) ще се кандидатства за прием в друго училище, за да могат да довършат средното си образование.

Share

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *