Ученици ровят в кофите, за да запазят изхвърлени учебници

Ученици ровят в кофите, за да запазят изхвърлени учебници

Ученици от немската гимназия ровят в кофите за боклук, за да спасят изхвърлени от преподаватели учебници. Историята обиколи социалните мрежи и предизвика масово възмущение.

Дали можеше тези книги да бъдат раздадени на учениците, а не изхвърлени? „Не може“, казват преподавателите от Немския отдел и се позовават на закона в Германия.

„Тези книги са собственост на Федерална Република Германия и на нас не ни е позволено нито да ги продаваме, нито да ги подаряваме. Не ни е позволено. Това е закон в Германия“, каза Беате Бергман, директор на Немския отдел на 91-ва НЕГ. Обясняват, че в тясната библиотека нямало място за нови книги. А да оставят старите на децата не било редно.

„Има учебници от преди 70-те и начинът, по който там се разказва за Желязната завеса и за Европа, е много по-различен от днешния. И човек може да придобие много грешна представа за немската образователна система, ако чете от тези учебници“, каза пред БНТ Кристоф Мюнх, преподавател в Немския отдел на 91-ва НЕГ.

Учениците твърдят, че учебниците не били нито твърде стари, нито безполезни. А преподавателите признават, че такава гледка е невъзможна в Германия и са останали изненадани от българските ученици.

„Разбира се, почувствах се засрамена, че не ги попитахме преди да изхвърлим учебниците. Когато видях реакцията им, казах „Добре, беше грешка. Правим 10-минутна почивка. Слезте и спасете книгите, които искате“. Това, че преди два дни вадеха книгите от кофите показва, че те са готови да се борят за кауза. Поради простата причина, че книгата е една светиня“, каза Беате Бергман, директор на Немския отдел на 91-ва НЕГ.

Тук и двете страни са на едно мнение. „Беше грешка! Може би щеше да е по-добре да оставим учебниците в коридора“, каза Беате Бергман, директор на Немския отдел на 91-ва НЕГ.

Преподавателите вече не изхвърлят стари учебници. Не ги и раздават, така не пристъпват немския закон. Просто ги оставят в коридора и който иска, може да си „открадне“.

Share

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *