Учителите в отпуска, ако не искат да се върнат в клас

Учителите в отпуска, ако не искат да се върнат в клас

Учителите, които не искат да се върнат в класните стаи, ще излизат в отпуска, обясни зам.-образователният министър Таня Михайлова пред БНР. Педагозите ще могат да поемат и обучението в електронна среда на карантирани класове.

В същото време обаче има директори, които отказват да пуснат педагозите, които по една или друга причина се притесняват да преподават присъствено, споделят учители в социалните мрежи. Те дават и пример как директорка пуска учители в неплатен отпуск и преразпределя неговите часовете на преподаватели с различни специалности.

Михайлова припомни още, че от МОН са дали и възможност, ако в дадено училище има проблем с осигуряването на начални учители, то педагозите, които водят целодневното обучение, да ги заместват, тъй като задължителните часове за приоритетни. По думите ѝ това са временни ситуации и има възможност да се покрият липсите. Тя посочи, че има 2724 регистрирани в банката с резервни преподаватели, които могат да заместват отсъстващи учители. 1241 от тях са студенти. Има и учители, които в момента работят в друга сфера, както и пенсионери, вече напуснали системата, но са готови да се включат отново. Безработни учители също са се регистрирали.„Това е за цяла България. Тази цифра е разпределена по съответните региони.“, обясни Михайлова и уточни, че най-много регистрирани има в големите градове. В списъците с мераклии да заместват педагозите по време на пандемия присъстват специалисти по всички предмети от задължителната подготовка.

От неформалното обединение „Учители за безопасно образование “ изразиха Несъгласието си от връщането на учениците от начален етап още преди то стане факт. Те посочиха, че това би довело до нова епидемична вълна и би провалило предстоящото ваксиниране. Лилия Стоянова, която е член на обединението и администратор във фейсбук групата на „Учители за безопасно образование и ДО“ коментира, че с оглед на очакваната сезонна грипна вълна, когато училищата винаги се затварят, с колегите ѝ са изненадани, че сега се случва обратното „При положение,че предстои ваксинация на учители до края на януари и при поставянето ѝ човек трябва да е здрав как може да върнат присъственото обучение. Не може да се гарантира, че докато са в рисковата среда, тези колеги ще са здрави, когато им дойде редът за ваксинация.“, изрази притеснения на педагозите Стоянова.

Share

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *