Файтони разнасят безплатна храна за пенсионери във Виена

Възрастните хора са най-застрашени от коронавируса, затова петзвездният виенски хотел „Интерконтинетал“ в сътрудничество с други доброволци предлага безплатен обяд за 250 души, пише eurocommpr.at.

Тъй като хотелът в момента е затворен, ръководството му и готвачите решават да приготвят безплатен обяд за възрастните хора, живеещи наблизо.

Към тях се присъединяват доброволци от виенския клон на Каритас, които доставят храната с коли или велосипеди по домовете на тези, които са най-застрашени от коронавируса.

Възрастните хора от района „Ландщрасе“ могат да направят поръчка за следващия ден на страницата на инициативата или във фейсбук до 17 часа, а храната, приготвена в хотела, е с гарантирано качество. Засега е планирано кампанията да продължи до 13 април, но при необходимост хотелът има готовност да удължи срока.

В благотворителната кампания се включват и виенските файтони, тъй като по време на ограничения те също загубиха работата си. Идеята е на Кристиан Герзабек от инициативата „За файтоните“.

Той е приятно изненадан от популярността на кампанията сред виенчани, които сега виждат каква работа вършат файтоните.

А освен това използването на файтоните като транспортни средства е добре за конете, които се нуждаят от движение. Във всеки файтон пътуват по двама души – един файтонджия и един помощник, който доставя храната до вратата на жилището. През това време файтонджията трябва да се справи с „паркирането“ на файтона, което не е никак лесна работа и изисква умения. И една приятна изненада за нас, българите – един от файтонджиите, Петко Петков, е наш сънародник.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *