Фелдшер със съдружник разложки бизнесмен 12 г. чакат разрешение за фотоволтаици

Фелдшер със съдружник разложки бизнесмен 12 г. чакат разрешение за фотоволтаици

12 години чакат разрешение да изградят фотоволтаична ел. инсталация в благоевградското село Лисия фелдшерът в Спешна помощ – Благоевград Васил Христов и съдружникът му, разложанинът Валентин Лебанов, химик по образование и собственик на ВЕЦ в м. Бетоловото.

Общинският експертен съвет по устройство на територията към община Благоевград наскоро е обсъждал искането им за изменение на плана за застрояване в местността Чуката в землището на Лисия, като се образуват 5 нови имота с предназначение за фотоволтаиците и един за път за собствени нужди.

„Поискаха ни изходни данни от ВиК и от ЧЕЗ. Излишни документи ни карат да събираме! Това е един баир, водопровод няма, а и на нас вода не ни трябва, трябва ни слънце!“, коментира фелдшерът В. Христов и разказа за идеята, в която със съдружника му 12 г. само влагат средства, но още не могат да я реализират заради бюрократични спънки, пише „Струма“.

„Това вече е нетърпимо! С наши средства изграждаме далекопровод с дължина 2,5 км, който после ще предадем на Енергото, и само той ни струва най-малко 120 000 лв. 12 години на всеки 6 м. плащам по 115 лв. за становище на Енергото. Тъкмо стигнем до предварителен договор, нещо се случи и почваме отново! Вече сме направили сериозни инвестиции и не можем да се откажем. Добре че от Общинска администрация махнаха служителите Мартин Крачунов и Ангел Даилов, които само пречеха на хора като нас и ни спираха.

Вместо да си свършат работата, години наред те ни препращаха към ЧЕЗ, които образцово изпълняваха всичко, което зависи от тях. Още Паскалев беше кмет, като започнахме да работим по идеята за фотоволтаиците, след него през двата мандата на Камбитов само ни се пречеше. Дано сега да финализираме започнатото, но процедурите, вместо да се опростяват, само се усложняват. В Европа за подобна инвестиция всички разрешителни се подават и получават по интернет и всичко става за 6 месеца. В каква държава живеем?!“, емоционален бе Васил Христов.

Със съдружника му В. Лебанов планират при пускане в експлоатация на инсталацията да произвеждат по 35 000 до 40 000 киловатчаса ел. енергия на година. „За тези години изкупната цена на произведеното електричество падна от 60,8 ст. кв/ч на 19 стотинки, а по-голяма инсталация не ни разрешават. Инвестициите няма скоро да си върнем, не и в рамките на нашия живот, но дано поне децата да излязат на печалба“, откровен е благоевградският фелдшер.

Share

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *