Фермери в Сатовчанско: Завлякоха ни с 500 000 лв. за лавандулов разсад, подиграха се с нас

Фермери в Сатовчанско: Завлякоха ни с 500 000 лв. за лавандулов разсад, подиграха се с нас

Жители от сатовчанското село Туховище вчера се събраха на площада, за да протестират срещу фирми, които ги завлекли с близо 400 000 лв. за лавандулов разсад. Той бил доставен през ноември 2018 г. и отглеждан в нивите на хора от селата Туховища, Слащен, Вълкосел, Дебрен, Кочан, които така и не получили пари за труда си, пише в. „Струма“. Разсадът бил доставен от три фирми – от Поморие, от казънлъшкото село Манолово и старозагорското Александрово.

През 2019 г. фирмите им продали клечки, които след 6 месеца стават разсад, но така и не платили реколтата, която е за над 500 000 лв., обясни кметът на община Сатовча Арбен Мименов.

„Хората, които гледаха лавандулата, много пъти търсиха контакт с тези фирми. Аз също съм се обаждал, за да питам кога ще платят. През цялото време чувахме само лъжи. Започнаха да се оправдават с коронавируса, след това с банките, че не дават кредити, и куп други измислици. За случая сме информирали прокуратурата, хората даваха обяснения, но нищо не се случва. Написахме писмо и до премиера Бойко Борисов и очакваме неговото съдействие. Не може така да се подиграват с труда на хората. Потърпевшите са близо 150 човека, някои от тях ми казаха, че вече обмислят да напуснат страната и да си търсят на друго място работа”, заяви кметът на Сатовча Арбен Мименов и добави, че протестите ще продължат, въпреки отправените заплахи към хората, че няма да получат и стотинка, ако се бунтуват.

Арбен Мименов подкрепи вчера протеста на гражданите: „Хората с желание преминаха от отглеждането на тютюн към алтернативно производство, както беше анонсирано от представителите на държавата и Европа, но попаднаха в голям капан. Никой от тези фирми не е застанал толкова време пред тях, за да им каже, че е в затруднение например, да даде някакво обяснение защо толкова време не изплаща дължимите суми. Лъжат ги, че ще дойдат след 2 дни, след седмица и така никой не идва, и пари няма”.

Парадоксалното в случая на потърпевшите фермери е, че през 2019 г., таейки надежди, че парите им ще бъдат изплатени скоро, производителите купуват разсад за следващата си реколта от същите тези фирми. Към днешна дата повечето стопани нямат средства, с които да обезпечат производството си – остават само със закупен разсад и неполучени пари.

“В момента има разсад, който си е на лехите и гние, за около 500 хил. лв. в землището на селата Туховища, Слащен, Вълкосел, Дебрен, Кочан и други населени места в цяла Гоцеделчевска околия”, разказва кметът.

Селим Пуленов от село Туховища произвежда лавандулов разсад от седем години. Бивш тютюнопроизводител, той решава да премине към алтернативно производство. Работил е години наред с фирмата в село Манолово, но преди две години тя спира да му изплаща изкупените количества.

„През 2018 г. дойде, натовари лавандулата, обеща, че парите ще дойдат на следващия ден, и така си остана. Аз съм му дал 160 хиляди коренчета по 0.12 лв., това са 18 хил. лв., които ми дължи. Внесли сме жалби в Районна прокуратута – Гоце Делчев и в Окръжна прокуратура – Благоевград. Още чакаме развитие по казуса. Решени сме да не се отказваме и следващата крачка е протест на границата”, категоричен е стопанинът.

Атия Карагьозова и съпругът й пък решават просто да опитат и те, тъй като в селото много хора, споделили, че са доволни от производството и изкупните цени на лавандуловия разсад.

„Аз работя в училището, имам две висши образования, яд ме е, че така се подлъгах. Нас ни излъгаха с 15 хил. лв. В началото ние си купихме разсад на клечки от въпросната фирма, отгледахме го и им го дадохме готов. Той ни беше излъгал още при бройката на клечките. После не ни заплати и разсада. Звъним, търсим го, но само отлага във времето”, споделя ощетената жителка на село Туховища.

Потърпевшите от Туховища изпратиха до редакцията на agri.bg списък с измамените стопани от тяхното село. За съжаление повечето нямат договори за покупко-продажбата, а само приемно-предавателни протоколи.

“В този район от деца сме по нивите и сме производители цял живот. Но се злоупотребява с добротата и наивността на хората. Те са отговорни, старателни, а остават излъгани. Братята ми, които също замениха тютюна, бяха излъгани пък от гърци”, сподели тъжно за финал кметът на Туховища.

Share

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *