Фермери ще продават месо и зеленчуци в мобилни мандри и кланици

Мобилни мандри и кланици ще заработят тази година и в тях фермерите ще могат да реализират своята продукция. Товя обяви днес заместник-министърът на земеделието доц. д-р Янко Иванов на среща със стопани в Благоевград.

„Извънкланичният добив се случва обикновено по празниците и тази практика няма как да я спрем, затова по-добре да я подобрим. В мобилните кланици ще бъдат създадени хигиенни условия, които са близо до тези в нормалните кланици. Там ще има и ветеринарен лекар, както и ще се събират отпадъците. Това е държавна помощ, която ще подпомага тези процеси“, каза зам-министърът.

Той увери, че ще се обезпечи ветеринарно обслужване във всяка точка на страната, във всяко едно село. „Няма да е както досега – едни ветеринарни лекари да обикалят цели региони и да обират каймака, да сключват договори с по-големите производители, а по-малките да остават непокрити“, подчерта Янко Иванов.

Земеделието и животновъдството в Благоевградска област са във възход през последните години и все повече хора се връщат на село, за да отглеждат животни или селскостопанска продукция. Пиринско вече е на първо място в страната по брой отглеждан дребен рогат добитък, като през 2018 година тук са отглеждани около 27% от козите в цялата страна, 11% от овцете и 8% от говедата. Регионът се нарежда на първо място по производството на козе мляко и на трето място по производство на овче мляко след областите Бургас и Пловдив. Това заяви днес заместник-министърът на земеделието, храните и горите – доц. д-р Янко Иванов, на среща с фермери в Благоевград.

В периода 2014-2018 година броят на овцете в областта нараства с 8%, на говедата – с 26%, на свинете – с 56%, а на птиците – с 3%. Още по-значителен ръст се отчита при броя на биволите – около 10 пъти, като добитото биволско мляко се увеличава над 4 пъти. Заявените за директни подпомагания животни от този вид през 2018 година са близо 14 пъти повече в сравнение с 2014 година. За 2014-2019 година земеделските производители в областта са получили финансова подкрепа с европейски и национални средства в размер на 584,7 милиона лева.

Без национални субсидии обаче секторът е обречен, а европейските програми си остават труднодостъпни за голяма част от стопаните. Това заявиха фермерите на зам.-министъра. Те се оплакаха от липса на работна ръка и от свръхбюрокрация в земеделските институции и дадоха пример, че за да се регистрират като земеделски производители трябва да съберат една папка с документи, освен това са длъжни да ги качат на електронен носител.

В земеделието се отглеждат основно трайни насаждения, в това число лозя, зеленчуци и тютюн. За периода от 2014 до 2019 година площите със зеленчуци в областта са се увеличили с 51%, а тези с трайни насаждения – с 14%. Разширява се традиционното за областта производство на картофи.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *