Фестивалът „Милениум“ няма да се състои в Благоевград

На Благоевград тази година не му върви на музикални събития. По всичко личи, че фестивалното лято, обещавано от заместник-кмета по културата – инж. Василиса Павлова, няма да се случи.

На пресконференция тя призна, че фестивалът „Милениум“, за който в бюджета бяха заделени близо 400 000 лева, няма да се проведе през септември, така както бе планирано, пише Илинден прес. Причината е, че обществената поръчка за избор на фирма, която да организира двудневното музикално събитие, стигна до Комисията за защита на конкуренцията.

В надпреварата за промоутър на събитието се включиха две фирми – софийската „Бългериън лайв мюзк“ ЕООД, която организира джаз феста през юли,определен от местните меломани като неуспешен, и обединението ДЗЗД „БГ фест“.

На първо място общинската комисия класира столичното дружество. Незнайно защо, но резултатът не изненада никого – още преди отварянето на офертите в областния център се коментираше, че победител ще бъде „Бългериън лайв мюзик“ ЕООД. Дали и защо столичният промоутър е любимец на общинската управа – това е въпрос, на който трябва да отговори кметският екип.

Производството бе образувано след като класираното на второ място дружество внесе жалба в КЗК. Основният аргумент на благоевградското ДЗЗД „БГ фест“ е, че е предложило по-ниска цена от столичната фирма. Другият мотив е, че обединението има собствена озвучителна техника, а софийският промоутър няма и ще трябва да наеме чужда техника, по негова преценка от кого. Точно така направи „Бългериън лайв мюзик“ ООД и за джаз феста и всъщност именно това породи слуховете тогава, че по този начин се облагодетелства точно определена фирма.

В крайна сметка производството в КЗК ще отдалечи във времето провеждането на фестивала „Милениум“, който трябваше да доведе в Благоевград световни музикални звезди и който трябваше да конкурира „Франкофоли“, по думите на заместник-кмета Василиса Павлова.

Двудневното музикално събитие беше планирано за началото на септември. Производството в КЗК едва ли ще приключи за по-малко от месец, а след това решението отново може да бъде обжалвано.

Това означава, че в най-добрия случай световните звезди могат да пеят пред благоевградската публика през ноември или декември. Според кмета Румен Томов това не е проблем и на пресконференция той попита реторично медиите : „Защо да не направим фестивал зимата?“.

По-сериозна, но и по-лаконична бе инж. Василиса Павлова, която промълви, че ако не тази година, то догодина ще организира фестивал „Милениум“.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *