Фирма от русенско село отказа спечелена поръчка на община Благоевград

Русенска фирма, регистрирана в с. Тетово, Русенско, с капитал от 500 лв., блокира с поне няколко месеца работата на екипа, ангажиран с управлението на проекта за изграждане на инсталацията за предварително третиране на битови отпадъци и компостираща инсталация за разделно събрани биоразградими и зелени отпадъци, част от регионалната система за управление на отпадъците на регион Благоевград /включващ общини Благоевград, Симитли, Рила, Кочериново и Бобошево/.

Фирмата на Станимир Стоилов и Петя Биркова “Ес Би Ес Трейдинг” ООД спечели обществената поръчка на община Благоевград за техническо обезпечаване на екипа, но изненадващо се отказа да подпише договор с кмета на общината Румен Томов и той трябваше да прекрати процедурата, пише в. „Струма“.

Според Стоилов мотивът да се откаже от поръчката е „състояние на обективна техническа невъзможност” да достави на община Благоевград 6 лаптопа и 2 лазарно мултифункционални устройства на стойност 8900 лв. без ДДС, колкото беше предложил самият той. Тази цена всъщност стана причина и за неговия избор като победител в поръчката, защото вторият участник – софийската фирма „Смарт софт” ЕООД, беше поискала 9460 лв., с 40 лв. под прогнозната оценка на техниката.

Това означава, че ще са нужни поне още 4 месеца, докато поръчката бъде отново обявена и мине през всичките етапи до избор на нов изпълнител, защото във всяка процедура има минимум 2 стъпки, които могат да бъдат обжалвани в КЗК от недоволни заинтересовани лица, и срокове, които не могат да бъдат съкращавани.

Означава и че ще е невъзможно през септември тази година, както бе предвидено, Регионалната система за управление на отпадъците край благоевградското с. Бучино да бъде обзаведена с компостиращата инсталация. Припомняме, че проектът за нея е по Оперативна програма „Околна среда 2014-2020 г.” и е на стойност 11 945 990, 08 лева, от които 7 635 433, 52 лева европейско финансиране и 1 347 429, 44 лева национално съфинансиране. Собственият принос на община Благоевград и партньорите й по проекта е в размер на 1 000 314, 37 лева, а възстановимият ДДС е почти 2 млн. лева.

Инсталацията за компостиране на разделно събрани отпадъци ще е с капацитет 2516 т годишно, а инсталацията за предварително третиране на смесено събрани битови отпадъци – 24 117 т годишно.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *