Фирма с капитал от 2 лв., прави асфалтова база на метри от р. Струма

Симитличанинът Марио Павлов, собственик на регистрираната с капитал от 2 лв. фирма “МГП-Р” ЕООД, прави асфалтова база в местността Ормана в землището на с. Крупник, пише в. „Струма“. Теренът е на 380 метра от симитлийското с Черниче, на 350 метра от с. Полето и на 65 метра от река Струма.

Мобилната асфалтова база ще бъде изградена върху 17 дка нива, купена от фирмата през декември 2018 г. В нея ще има бетонов център и административна сграда с офиси и стая за почивка на персонала, който ще бъде от 6 души. Работниците ще ползват химическа тоалетна и диспенсери с минерална вода за пиене.

Базата ще е с капацитет 80-120 тона на час и ще бъде изградена за 305 дни. В срока за изграждане е включен и сондаж за кладенец с дълбочина 19 метра, който ще осигурява до 50 куб.м. вода дневно, или 7,61 л/сек средногодишно, при 250 работни дни в годината.

Във всеки един момент от работата на бетоновия център тук ще има складирани 4 цистерни по 50 тона битум, 1 цистерна от 50 тона мазут, 20 куб.м нафта и 20 куб.м природен газ, или 267,8 тона нефтени продукти, плюс 2 силоза със 180 тона цимент.

Според инвеститора, ако има някакво влияние на околната среда, резултат от концентрации на вредни вещества над допустимите норми, то ще е до 150 метра от контура на парцела. Той обещава филтрираща система за двустепенно прахоулавяне на прахови емисии от изходящите газове, звукоизолиране на откритите части на инсталацията, строежът да бъде само през деня, а камионите, превозващи инертни материали от кариерите до складовете за инертни материали, ще се придвижват покрити.

Нямало опасност и за чистотата на река Струма, тъй като не се предвижда пряко отвеждане и заустване на отпадните води в нея.

Първоначално РИОСВ – Благоевград се притесни от идеята на инвеститора да събира отпадъчните производствени води в изгребна яма и я обяви за „некоректна” предвид голямото количество вода, декларирано за производството, но в обемистата кореспонденция между фирмата му и екоинституциите Павлов успя да ги убеди, че отпадните води ще са само 50 кубика месечно, защото ще се формират единствено от миенето на площадката и уредите, освен това ще се пречистват извън терена.

Павлов е мотивирал необходимостта от асфалтовата база с нуждите на АМ „Струма” и бъдещите ремонтни дейности на пътната мрежа в областта. В пътищата той смята да влага и отпадъците от производството си – асфалтови смеси, които ще са 0,5% от общото произведено количество и също можели да бъдат вложени в пътища по метода топло рециклиране.

Инвестиционното предложение на Марио Павлов вече преодоля първите бариери – през май миналата година ОбС – Симитли гласува допускане за изработване на ПУП. Басейнова дирекция „Западнобеломорски район” също одобри сондажния кладенец, а до момента няма възражения относно реализацията на инвестиционното предложение, които иначе се приемат в деловодството на РИОСВ – Благоевград.

Любопитно е, че Марио Павлов е наел „тежката артилерия” за прокарване на инвестиционното му намерение през цедките на институциите – негов пълномощник е собственикът на „Благоевградски териториален кадастър” ЕООД инж. Иван Бележков.

Освен в “МГП-Р” ЕООД самият Павлов има участие в още 4 търговски дружества.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *