Форум Банско: Да се допускат турски граждани на работа в България, за увеличаване на инвестициите

Форум Банско: Да се допускат турски граждани на работа в България, за увеличаване на инвестициите

Улеснен достъп на турски граждани до пазара на труда у нас ще привлече повече инвеститори, посочиха представители на бизнеса на форум в Банско

Улесненият достъп на турски граждани до пазара на труда у нас ще привлече повече инвеститори от съседната ни страна, каза при откриването на турско-български бизнес форум „Възможности за устойчиво търговско-икономическо сътрудничество в прехода към зелена икономика“ в Банско Уфук Йозтюрк – председател на Управителния съвет (УС) на Регнум Турция и Регнум България.

Компанията развива повече от 20 години дейности в различни сфери в България, посочи Уфук Йозтюрк. Сред тях са строителство, недвижими имоти, хотелиерство. Развива дейност и в сферата на логистиката, основно на петролни продукти. В продължение на няколко години компанията е имала и петролни фирми в страната.

Йозтюрк разказа, че е имал възможност да наблюдава промяната в България след присъединяването й към Европейския съюз. По думите му страната се е развила в добра посока, а най-важното, което е постигнала, е да бъде стабилна държава. Единственият сериозен минус, който отчете той, е загубата на добре обучен човешки ресурс в полза на западните държави. Председателят на УС на Регнум Турция и Регнум България каза, че един от най-големите проблеми, пред които се изправят, е намиране на добре обучени служители.

Участници на форума посочиха, че регистрираните фирми в България с турско участие са повече от 2200. В Турция има 85 млн. души развит, обучен човешки ресурс, посочи Йозтюрк. „Ако по някакъв начин се създаде някаква лекота, не само за инвеститорите от Турция, но и за довеждането на работна ръка, на работна сила от Турция в нашите фабрики, във всички тези инвестиции, мисля, че ще бъде печелившо не само за България, но и за Турция“, каза още той.

При откриване на форума председателят на Търговско-промишлена палата – Благоевград Ромео Шатев каза, че биха подкрепили идеята да се улесни достъпа за турски граждани до пазара на труда у нас. Шатев посочи, че бизнесът между България и Турция е бизнес между партньори и приятели, и това се подчертава от резултатите на двустранната търговия. Цифрите, които показват това сътрудничество, всяка година се увеличават, допълни той.

Перспективните области за взаимноизгоден бизнес са много, също и проблемите, които има в настоящия момент – нарастваща инфлация, нарушени вериги за доставки, липси на ключови суровини за промишлеността, каза още Ромео Шатев. Той допълни, че единствено обединен бизнесът може да преодолее тези проблеми.

Share

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.