Фотоизложба „Солунската Алма матер“ открита в Благоевград

Фотоизложба „Солунската Алма матер“ открита в Благоевград

Изложбата, която може да бъде видяна във фоайето на Регионалния исторически музей, е посветена на 140-ата годишнина от основаването на Солунската мъжка гимназия и 100-годишнината от преместването на учебното заведение в Горна Джумая, съобщи БНР.

„Във времето, в което Солунската гимназия пръска светлина в цяла, тогава поробена, Македония, можем да кажем, че тя е университет. Университет, защото в класните стаи на гимназията се създава елита на тогавашното общество в Македония, а по-късно и в цяла България. Днес, освен 140-ата годишнина от основаването на тази гимназия, ние честваме и 100-годишнината от нейното идване в нашия град, което е огромна чест и привилегия“, каза при откриването на изложбата изпълняващият длъжността директор на Регионалния исторически музей в Благоевград д-р Кирил Алексиев.

Антон Митов, директорът на НХГ „Св. св. Кирил и Методий“, учебното заведение, което наследява и развива традициите на Солунската мъжка гимназия, подчерта при откриването: „Тази гимназия има светло минало и достойно бъдеще“.

В постерната изложба са показани снимки на учители и ученици от Солунския период в развитието на гимназията до 1913 г., както и фотографии на випуски на девическата гимназия. Сред най-ценните фотографии са тези на дейци на българското националноосвободително движение след 1878 г., които са били нейни учители или възпитаници.

Регионалният исторически музей работи от 9:30 до 18:00 часа, като входът е свободен.

Share

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *