Хампарцумян предложи решение на задаващата се икономическата криза

Няма сектор, който да не пострада. Въпрос на гъвкавост на предприемачите е. Мен ме притеснява този страх, този болшевишки устрем – държавата как да ни помогне. Ако човек е по-бърз, по-мъдър, ще започне да прави ремонти, които е отлагал, ще използва това време. Ще използва своите хора, место външна фирма. Така Красимир Дачев коментира икономическия аспект на ситуацията с коронавируса у нас и призивите на редица бизнесмени за помощ от държавата в ефирна на bTV.

Моят бизнес е в много тежко положение от края на септември. Аз продавам борсова стока. Борсите сега са надолу. Всички хора знаят това нещо, търсим вътрешни икономии и така. Затова казват старите хора, помогни си сам, за да ти помогне и Господ, каза още Дачев.

Какви са тези, които се правят на капиталисти, а после след първата седмица започнат да реват за помощ на държавата, зачуди се още бизнесменът. Той коментира и казуса със запасяването с тоалетна хартия. По думите му, от октомври са започнали да се увеличават запасите по пристанищата в Европа на целулоза, от която се правят хартията. В момента навсякъде се бият за тоалетна хартия, а сега е 24 годишно дъно на цената на целулозата, от която се произвежда тоалетната хартия.

„Не е толкова страшно. Това е една малка пречка. Ние се разглезихме, защото го няма поколението, живяло през войните. Ако то беше живо, щеше да ви каже. Аз съм ходил с купонната книжка, когато ти дават литър олио и два хляба за седмица и това е. Трябва да бъдем по смирени. Защо правим такава драма“, бе категоричен Дачев.

„Държавата може да помогне, давайки някаква базова линия на защита, но не може да реши всички проблеми. Но разбира се в зависимост от степента на обществена организация и силата на икономиката държавата може да помогне на някой, който сам си помага и да реши някои проблеми“, каза на свой ред Левон Хампарцумян.

Има сектори, които по принцип в тежки години разчитат на директна или индиректна подкрепа от държавата – тежка индустрия, транспорт. Това са нормални неща, въпросът е че не държавата помага, а ние всички помагаме с данъците си, които държавата разпределя. Трябва да се намери точния баланс. Не трябва да има излишъци и грешен фокус, каза още Хампарцумян.

Трябва да се ускорят издаването на разрешения, бавени с години, например за строеж. Сега може да се компенсира изоставянето във всички други области, даде пример бизнесменът Дачев как държавата може да стимулира икономиката. Двамата коментираха и идеята за създаването на държавен фонд, който да плаща заплатите на служителите на фирмите в затруднение заради коронавируса.

„Такава практика имаше още предишната криза от 2008 г. Тогава се даваше половин заплата в някои сектори. Но това не е решение. Ако един предприемач чака държавата да му реши въпросите, по-добре да се откаже от този занаят. Трябва да се мобилизираме повече, а ние не сме мобилизирани“, каза Дачев.

Европа е подготвена за тежки години, но трябва да се направи всичко възможно, защото банките са инфраструктура, икономиката ще трябва да се преструктурита, но в по-тежки години, каза на свой ред Хампарцумян.

Той бе категоричен, че банките, разбира се, ще отворят в понеделник. Физически банките ще работят. Препоръчително е колкото се може повече транзакции да се правят през мобилното банкиране. Няма никаква причина да не работят, увери Хампарцумян. Няма банка, която да иска да си удуши клиентите, Банките ще трябва да вземат възможните мерки, това нещо да се преодолее – с гратисни периоди, отлагане на плащания. Не мисля, че банките ще задълбочат проблема, добави той.

Банките обичат да подстригват, а не да дерат кожи, пошегува се Дачев. Коментирайки как вирусът е повлиял на личния му живот, Дачев изрази надежда, че че след два месеца ще си разказваме вицове за този вирус. „Трябва да ходя до САЩ на 13 април, дано не се увеличат рестрикциите“, добави той.

Промените са неизбежни, но не са драматични, Много е странно това неразбиране на обществото. Просто трябва да сме по мобилизирани и да изпълняване това, което ни се нарежда, каза още бизнесменът. Трябва да се спазват препоръките, подчерта Хампарцумян на свой ред. Банкерът също пусна шега по отношение на коронавируса. „Пет скилидки чесън на ден, ако ядете, няма да помогнат за вируса, но ще държат хората далеч от вас“, каза той.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *