Хирург с COVID-19, контактувал е с 40 души, ходил на ски в…

Трети случай на заразен с коронавирус е регистриран в Бургас, като става дума за хирург от частната Многопрофилна болница за активно лечение „Бургасмед“, която от снощи е поставена под карантина. Новината бе съобщена днес в ранния следобед от Кризисния щаб в Бургас.

Директорът на РЗИ Бургас д-р Георги Паздеров уточни, че колегата му последната седмица е бил в болничен, защото се е притеснил за състоянието си и се е самоизолирал. Преди това е бил в отпуска и на ски в Пампорово. В момента той е под домашно лечение, а изследванията са показали, че няма пневмония.

През първата седмица, след прибирането му от Пампорово, обаче е бил контактен с поне 40 души – 23 лица от медицинския персонал на болница, както и лежащо болните в здравното заведение. Медиците са поставени под карантина в Хирургическото отделение, заедно с 14-те пациенти, които и към този момент са в болницата. Другите 27 лица са с наложена домашна карантина.

Предприети са всички мерки, за да се предотврати разпространяването на заразата, гарантира д-р Георги Паздеров.

В същото време кметът на Бургас Димитър Николов съобщи, че под карантина в Бургас вече са над 300 души, засега 3-ма са болните с доказан COVID-19, но до края на деня се очакват резултатите на контактните лица от МБАЛ „Бургасмед“ и бройката може би ще се увеличи.

„Инфекцията е тук, в града, между нас. Обръщам се към всички за съдействие – да спазват мерките за безопасност“, каза кметът Димитър Николов. И напомни, че полицията реагира на всички сигнали, които им се подават.

Първата заразена бе 39-годишна жена от Карнобат, която донесе вируса от Банско, където работела като готвачка. На 16 март пък в Бургас се прибрала студентка, учила в Англия, също заразена с COVID-19. Тя обаче се лекува вкъщи.

„Във връзка с установен положителен резултат за наличие на коронавирус на лекар от Отделение по хирургия на МБАЛ „Бургасмед“ до излизането на резултатите от взетите проби на всички контактни пациенти и персонала, е разпоредено със заповед на РЗИ-Бургас отделението да се постави под карантина.

Контактните лица са установени и са тествани в Референтна лаборатория. Лекарят, установен с положителна проба за коронавирус, е под домашна карантина.

Медицински комплекс „Бургасмед“ уверява всички пациенти, настанени за лечение на територията на лечебното заведение, че са взети всички мерки за сигурност и се спазват всички мерки и препоръки на Регионална здравна инспекция -Бургас, Министерство на здравеопазването и Националния щаб за борба с коронавируса, осигуряващи тяхната безопасност.

Още от първите случаи на заразени с коронавирус в България на територията на комплекса са разпоредени специални мерки, гарантиращи безопасността, както на пациентопотока, така и на медицинския персонал.

Лечебното заведение продължава да фунционира нормално и да приема пациенти за лечение.“

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *