Хлябът поскъпва, цената на пшеницата скача

Хлябът поскъпва, цената на пшеницата скача

„Много е рано да говорим за промяна на себестойността на хляба, но не виждам промяна в тенденцията той да бъде най-евтината храна“. Думите са на председателя на Управителния съвет на Националния браншови съюз на хлебопроизводителите и сладкарите в България Мариана Кукушева в интервю за „Фокус“ за пазара на зърнени суровини. Това обаче не означава, че насъщният няма да поскъпне, както става ясно от нейния анали за цените на пшеницата.

„Цените в Украйна като голям производител на пшеница се стабилизират, но това не бива да ни успокоява. Изминалата 2019 година е рекордна за световния добив на пшеница – 764,5 милиона тона. Това значи 4 % повече на годишна база спрямо предходните години.

Тази рекордна реколта за 2019 година понижи цените на пшеницата може би в рамките на 3 % спрямо 2018 година. Но ако в момента прогнозата за 6-7 % намаление на новата световна реколта от пшеница се сбъдне, то средната световна цена се очаква да се повиши с около 8 % на пшеницата“, обясни тя.

„С оглед на всичко изброено до тук сами разбирате, че очакванията ни към момента от една страна са реколтата да има добри хлебопекарни качества, което за нас е изключително важно, и от друга страна имаме нагласата да считаме въз основа на направените анализи, че цената на пшеницата ще бъде по-висока.

А когато цената на суровината е по-висока, сами разбирате, че се променя и цената на крайния продукт. Но все пак хлябът продължава да бъде най-евтината и истинската храна на българския пазар и не само на него. Българският хляб е най-евтината, истинска храна в Европа и в света. Не виждам промяна на тази тенденция“, измъкна се Кукушева.

Share

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *