Ходжов от Гоце Делчев направил 4 превода на кибербандитите, за да наследи уж 12,5 млн. долара

Мъж от село Дебрен, община Гърмен, „изгоря“ с около 32 000 лв., след като попадна в капан на киберизмамници. Схемата била задействана през месец май, когато А. Ходжов получил във Фейсбук покана за приятелство на английски от непознато лице. Заинтригуван от поканата, той транслирал текста на български чрез Гугъл преводач и разбрал, че чужденецът работи като банков инспектор в банка във Филипините. Приел приятелството му и комуникацията им продължила през профила на Gmail, пише в. „Струма“.

„Банковият инспектор“ му обяснил, че ще получи като наследство от брат си голяма парична сума от 12,5 милиона долара, но било необходимо преди това да преведе пари за заплащане на данъци. Ходжов имал брат, който наскоро починал в Англия, и си помислил, че може да е оставил наследство. Той провел разговор с „банкера“ от Филипините по телефона чрез WhatsApp, след което получил на електронната поща копие на паспорта му със снимка, като доказателство, че съществува. Мнимият банкер му изпратил и документи, които се изисквали, сред които и пълномощно за адвокат, който да го представлява във Филипините, което Ходжов разписал. Съгласно уговорката, преди да получи милионите, той трябвало да преведе различни суми – за такси, данъци и за адвокат на посочената банкова сметка.

Ходжов направил 4 плащания през Банка ДСК, които били приблизително около 32 000 лв., като последния превод от 10 000 лв. направил на 29 май. След като последвало искане за нова парична сума, той се усъмнил, че има нещо гнило с наследството, и на 8 юни отишъл в полицията, след което поискал среща с прокурор, на когото разказал всичко за случилото се.

По случая е образувано досъдебно производство под надзора на Районна прокуратура – Гоце Делчев. Предстои да се установят титулярите на банковата сметка, по която са постъпили парите на Ходжов. За целта по линия на международното съътрудничество ще бъде издадена европейска заповед за разследване и направено искане за разкриване на банковата тайна, което ще отнеме месеци.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *