Хората в Пиринско продължават да пазаруват като обезумели

Паниката в региона се разраства, установи проучване на struma.com. Хранителните магазини и аптеките в Благоевград, Петрич, Сандански, Банско, Разлог, Гоце Делчев, реализираха само да 2 дни месечните си обороти, споделиха търговци. Масово се изкупуват пакетирани храни -леща, боб, паста, готови спагети, консерви, брашно, олио.

„Намаляват продуктите и в складовете, което ни притеснява, казаха търговки в хранителен магазин в Благоевград, които се притесняваха, че скоро няма да има какво да продават. Хората се презапасяват от страх, че ще останат трайно затворени по домовете си, независимо, че има уверение от страна на правителството, че криза в снабдяването с храни няма да има,че хранителните магазини ще работят на пълни обороти. Странно е, че хората купуват като обезумели тоалетна хартия и дезинфекциращи дома препарати.

На много места тоалетната хартия бе свършила, а търговците не знаеха кога ще има нова доставка. Истерията обхвана и аптеките. Най-напред свършиха маските, после основни болкоуспокояващи и витамини. Вчера в две проверени аптеки бяха свършили аналгина, парацетамола, витамин Д и витамин С. Хронично болните купуват задължителните си лекарства, удвоявайки поръчките, казват аптекари.

„Хората са уплашени, пазаруват панически, което не е нужно, дори и да има проблем с доставката на лекарства, то той не е траен, така, че очакваме доставки и редовно зареждане, каза фармацевт от Благоевград. Прави впечатление, че в Пиринско хората се оказаха страшно дисциплинирани и спазват разпоредените инструкции, вчера областния център бе зловещо празен в ранните часове на деня и в ранния следобед.

Затворихме се „под карантина “ в домовете си, подхождайки отговорно към здравето си. Оказва се, че освен хранителните магазини и аптеките и бензиностанциите на пълни обороти по време на извънредното положение работят и тотопунктовете. В заповед на министъра на здравеопазването Кирил Ананиев е упоменато, че игралните зали трябва да бъдат затворени. Това обаче явно не важи за местата, където може да се пускат фишове за тиражите на спорт тото.

Пунктовете работят с клиенти, в което се увери и наш репортер. В някои от тях хората плащат и сметките си за ток и вода. Въпросът е: Редно ли е да работят тези пунктове или държавата се надява на по- големи приходи, а те биха могли да дойдат именно от държавната лотария, към която спада и спорт тото.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *