Хотелиери искат увеличаване на държавната помощ

Да се удължи действието на държавната помощ за хотелиерския сектор поне до 2024 г., когато се очаква местата за настаняване да се възстановят от кризата, както и да се увеличат значително максималните суми, с които могат да бъдат подпомогнати частните бизнеси в кризата. За това настояват от Европейската асоциация на хотели, ресторанти, заведения и кафенета – ХОТРЕК. Асоциацията обединява 44 национални организации от 33 страни, сред които и Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация.

През януари 2021 г. временната рамка за държавната помощ бе удължена до 31 декември 2021 г., а таваните на помощта се увеличиха от 800 000 евро до 1,8 милиона евро за компаниите, работещи в туристическия сектор и от 3 млн. евро до 10 млн. евро за покриване на загуби от поне 30 на сто от оборота в сравнение със същия период от 2019 г. Освен това се разреши преобразуването на заеми, одобрени до края на 2021 г., в директни безвъзмездни средства без необходимост от одобрението на ЕК.

Във връзка с предстоящото отчитане на отпускането на държавна помощ за компаниите през септември 2021 г. от ХОТРЕК ще настояват за допълнително удължаване на помощта и след 31 декември 2021 г. поне за сектора на хотелиерството. Целта на асоциацията е мярката да бъде удължена поне до 2024 г., когато се очаква по-голяма част от хотелите да успеят да върнат приходите си на нивата от 2019 г. От ХОТРЕК подчертават, че в някои страни от ЕС, въпреки че са най-засегнати от кризата, хотелите не получиха целеви компенсации, защото формално бяха отворени, но заради ограниченията за пътуване реално не посрещаха клиенти, както бе и в България.

От ХОТРЕК настояват подкрепата за хотелиерите да се изчислява не само на база на променливите разходи, като загуби от спад на оборота, но и да се покриват постоянните разходи, необходими за извършване на дейността на местата за настаняване. Както и да се отчитат разходи като комисионни за туроператорите, тъй като тези средства се отчитат като приходи генерирани от продажби, но реално не остават в сметките на хотелиерите.

Според представителите на ХОТРЕК трябва да бъдат и увеличени таваните на допустимата държавна помощ – съответно от 1,8 млн. евро за туристическите компании до 3-10 млн. евро и от 10 млн. евро за фиксирани разходи до 20-50 млн. евро. Както и да могат да се увеличават тези тавани със задна дата, предвид че подобна промяна не би могла да стане факт преди края на летния сезон. От ХОТРЕК настояват още да се предвиди възможност държавите-членки да имат право да отварят отново затворените преди това периоди за кандидатстване, а компаниите, създадени след 1 януари 2021 г., също да бъдат допустими за получаване на държавна помощ.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *