Хотелиери и туроператори на бунт срещу тестовете

Хотелиери и туроператори на бунт срещу тестовете

Туроператори и хотелиери са възмутени от издадената нова заповед от Министерството на здравеопазването за тестване на всички пристигащи в страната, независимо дали са ваксинирани или не, от 7 януари, днес.

Те искат да бъде отложена за понеделник, 10 януари 2022 г. От заповедта са засегнати над 1000 британски туристи, които трябва да пристигнат в Банско, и над 2000 българи, които се прибират от чужбина след новогодишните празници. От 7 януари, петък, ваксинираните лица, които пристигат у нас от страни, попадащи в червената зона, се допускат на територията на България с допълнителен отрицателен резултат от проведен до 72 часа PCR тест.

„Нямаме против мерките, но искаме да бъдат съгласувани предварително с туристическия бизнес, защото сме зависими от тях. От новия министър на здравеопазването проф. Сербезова очакваме координация и да дава хоризонт с действията си поне 4-5 дни напред“, заяви пред Павлина Илиева, председател на Сдружението на туроператорите и туристическите агенти „Обединение бъдеще за туризма“ (ОБТ), пред Травел нюз. Според нея трябва да има време за реакция, за да могат фирмите да предупредят туристите си и да си набавят необходимите документи. В момента има над 2000 българи по чартърни и редовни линии на почивки в чужбина за новогодишните празници, които се прибират предимно в петък, събота и неделя. В много държави не може да се направи PCR тест от днес за утре. Хората ще се приберат и ще влязат в задължителна 10-дневна карантина, което създава проблеми с работодателите. Затова Илиева настоява заповедта на министър Сербезова да бъде отсрочена и да влезе в сила от понеделник, 10 януари 2022 г.

„Възмутен съм. Не може да се въвеждат мерки по този начин. Сега започват анулации на почивки и кой ще ни компенсира“, обяви Малин Бистрин, председател на Съюза на туристическия бизнес в Банско. Според него трябва да има предвидимост в решенията на министъра поне 5 дни напред, за да има време за реакции от страна на туристите. Във Великобритания трябва да си запазиш час за направата на PCR тест и не може свободно да се отиде до лаборатория. Малин Бистрин също настоява за отлагането на заповедта.

На брифинг пред здравното министерство обявиха, че са запознати с проблема. Въпреки това са категорични, че изискването за PСR ще остане. В момента във Великобритания доминиращ е вариантът Омикрон и затова е важно всички пристигащи оттам да показват освен зелен сертификат и отрицателен PCR. Разбираме притесненията на туристическия бизнес, но не може да отстъпим от това изискване.

Share

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.