Хотелите в Банско отлагат отварянето заради рекорден спад в резервациите

Туристическият бизнес в Банско е притеснен от неизвестните за бъдещето. Хотелиерският бранш отчита рекорден спад на резервациите си за летния сезон, а новите са сведени до минимум. Нито един от големите хотели в зимния ни курорт все още не е започнал работа, с изключение на „Кемпински”, който е отворил врати в петък, но хотелиери коментираха, че като част от голяма световна верига, той може да си позволи да работи при минимални резервации, за разлика от всички останали, които, за да работят рентабилно, разчитат именно на заетостта, за да покрият разходите си и да реализират някаква печалба.

Липсата на резервации е основната причина, която държи хотелите все още затворени, признават от бранша пред в. „Струма“. Част от тях са били с намерение да отворят от 1 юни, но са отложили за 15 юни, дори и по-късно. В момента работят по-малките семейни хотели и къщи за гости, които се експлоатират от собствениците си и са без персонал или с минимален такъв.

„Мисля, че бъдещето ще бъде на по-малките хотели, защото голям хотел с много персонал не може да си позволи само няколко стаи заетост. По принцип лятото в Банско традиционно не е много силен сезон и повечето хотели не работят, но сега се наблюдава голям спад в резервациите, отказани са и почти всички групови. Специално при нас имахме германски и английски групи пенсионери, които традиционно идват всяка година, сега отказаха резервациите. Другите са на изчакване, за да видят какво ще се случи. В момента за сезона няма резервации, хотелът не работи, но имаме готовност да отворим. Ние сме гъвкави, държим си няколко човека на работа, но неизвестните са много. Възползвахме се и от мярката 60/40, тя е само временна, но пак е нещо”, коментира хотелиерът Георги Думанов и допълни: „Задава се една много голяма криза, защото ако не се разгърне новият сезон и да тръгне нормално, ще е много тежко за всички. Ако се провали и зимният сезон на база прогнозите, които се дават, и ако нямаш съпътстващ бизнес, си фалирал. В момента е една несигурна обстановка, която е пагубна за бизнеса, защото другите отрасли отчасти си работят, въпреки че там тепърва по мое мнение ще има сътресения. С падане покупателната способност на хората навсякъде ще има спадове”, поясни още Думанов.

Той е на мнение, че на фона на истерията, че ще има втора вълна, че ще има много смърт и ако не се пуснат границите и продължат рестриктивните мерки за чужденците, това означава много лошо бъдеще за бизнеса в Банско.

Не само хотелите, но и магазините в района на начална станция на кабината все още не са отворили врати. Някои наематели дори са освободили помещенията си, а другите са на изчакване. Традиционно масова практика в Банско е наемателите да заплащат капаро за летния сезон, за да им се пази помещението за зимния. Сега тези плащания са спрели. Собственици обаче споделиха, че предвид създалата се ситуация, проявяват разбиране към наемателите и са склонни да изчакат, за да се види накъде ще тръгнат нещата.

Това стопиране на държавата за няколко месеца означава години възстановяване, коментираха още хотелиери. Те са на мнение, че последиците върху икономиката ще бъдат много по-големи, и определиха действията науправляващите като неадекватни.

Въпреки тежката ситуация някои местни хотелиери дори се шегуват, че в Банско имат и друга алтернатива, и могат да се пренасочат към земеделие. „Ние си имаме ленище и частни (местности с обработваема земя – ниви) и гладни няма да останем. Може да се превърнем във фермери, но ще продължим“, шегуват се местните.

Някои от хотелите дори са прибягнали до обявяване на атрактивни отстъпки, за да привлекат гости. Петзвезден хотел, който ще отвори в края на месеца, е обявил 10% отстъпка и бонус масаж при реализиране на 2 нощувки в първите дни след отварянето, за три нощувки отстъпката е 12% и по-голяма за повече нощувки. Обявено е и безплатно настаняване на деца до 16 години. Други хотели са обявили пък т.нар. специални пакети с една нощувка бонус, но те се прилагат при реализирани над 5 или 6 нощувки.

В същото време освободените от хотелиерството и изпратени на трудовата борса също са на изчакване. Някои вече са предупредени да имат готовност да започнат работа от 15 юни. Хората обаче споделят, че и тази дата за тях не е сигурна предвид обявения старт за края на май – началото на юни, който е отложен. За много от регистрираните на борсата към края на месеца свършва и четиримесечният период, в който имат право на обезщетение, и ако не започнат работа, това ще означава търсене на друга алтернатива.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *