Хотелите по морето с персонал от Украйна, нашите работници – на борсата

Първите работници от чужбина, които ще са заети в туризма, пристигнаха вчера във Варна. Въпреки увеличената безработица у нас заради COVID-кризата, вакантни места за обслужващ персонал в големите курорти като Слънчев бряг и Златни пясъци има. Работниците от Украйна идват за четвърта поредна година, единствената разлика е, че досега са били ангажирани още от април месец, а тази година – едва от средата на юли, съобщава bgtourism.bg, позовавайки се на информация от Асоциацията за подбор на кадри от чужбина.

Чакат се още групи, предимно студенти и млади хора. Всички украинци пристигат с отрицателни PCR тестове, направени 48 часа преди тръгване. Разходите изследванията са за сметка на работниците.

Съобщенията за внос на работна ръка контрастират с данните от Бюрата по труда у нас, където повечето освободени служители бяха именно от сферата на ресторантьорство и хотелиерство, тоест свободна работна ръка има и у нас. Немалка част от хотелите по Черноморието пък обявиха, че пропускат сезон 2020 и въобще няма да отворят това лято.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *