Хотели в Турция и Гърция правят безплатни PCR тестове

Заради загубите, които търпят хотелиери от двете най-предпочитани за България дестинации – Гърция и Турция, включиха безплатни тестове към ваканционните си пакети за почиващите в тях туристи.

Други места за настаняване предложиха намаления от стойността на PCR теста, а трети – платените за пробата средства да могат да се ползват като допълнителна услуга като плащане на напитки, питиета или спа процедури в избрания хотел. Български туроператор пък предлага на своите клиенти безплатен PCR тест за всички, закупили от него ваканция с продължителност минимум 7 нощувки.

Междувременно стана ясно, че по 100 евро на ден за карантина ще поучи всеки пътник на една от големите авиокомпании в света, ако до 31 дни от датата на първия полет с превозвача пасажерът е с положителна проба за COVID-19. Освен това ползващите услугите на самолетната фирма ще бъдат застраховани и за медицински разходи на стойност 150 000 евро.

Клаузата ще се активира само ако пътуващия по време на карантината или болничния си престой се намира на територията на чужда държава, извън страната, на която е поданик или в която живее постоянно. Офертата е валидна за всички самолетни билети с дата на пътуване до 31 октомври 2020 г. и няма да зависи от класата, в която пътуват пасажерите.

За да се възползват клиентите на авиокомпанията от тази услуга в допълнение към закупените от тях самолетни билети те не трябва да се регистрират никъде, нито да попълват формуляри преди полета. Вместо това при необходимост по съдействие за задействане на тази клауза, те ще трябва да се обадят на безплатен телефонен номер.

Заради пандемията с коронавирус авиокомпаниите търпят милиардни загуби, а няколко превозвача вече обявиха фалит. Според прогнозите на Международната асоциация за въздушен транспорт полетите догодина ще бележат ръст от над 60 на сто спрямо 2002 г., но все пак трафикът ще е с поне една трета по-слаб от годината преди пандемията – 2019 г. Очаква се възстановяването на сектора да продължи поне до 2024 г.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *