Хотели пълнят кръчмите с регистрации менте на гостите

Хотели пълнят кръчмите с регистрации менте на гостите

Според потребители на социалните мрежи у нас доста хотели предлагат кръчмите им да се ползват за парти в новогодишната нощ.

Изискването пък е само едно – ако се появят проверяващи, клиентите да заявят, че са гости на хотела. За целта личните карти на посетителите се оставят на рецепцията на хотела, като те се получават обратно при напускане на заведението. Така, ако влязат проверяващи, хотелиерите декларират, че присъстващите са техни гости, на които все още не са оформили документите за нощувка. От години е честа практика в местата за настаняване личните документи да се оставят на рецепцията и да се връщат на следващия ден, когато вече са оформени документите по настаняването на клиента.

Че местата за настаняване

вече се пълнят за Нова година

става ясно и от постове в социалните мрежи, в които недоволни туристи снимат опашки от туристи пред блок маси в спа хотели у нас. Проверка на „Монитор“ показва, че няма въведени специални ограничения относно това дали храната в хотелските ресторанти да се предлага а ла карт или на блок маса, но задължение на ръководството на заведението е да гарантира безопасно настаняване и сервиране на храната на гостите. Това коментира здравен експерт, работещ по контрола на заведенията за хранене.

Ограниченията на ресторантите в хотелите са свързани с работното време и с броя на обслужваните гости. Т. нар. зимни хотели, които разчитат на ски туристи и хора, дошли да изкарат празниците в планината и зимните курорти, са въвели специални мерки веднъж, за да отговорят на изискванията на здравното министерство, и втори път, за да вдъхнат спокойствие на потенциалните си клиенти. Голям спа хотел в Пампорово например е намалил на 50 процента легловата база и също

наполовина капацитета на двата си ресторанта

като едновременно с това за гостите на хотела е въведено почасово изхранване. Закуските са на блок маса, но на две смени, за да се избягват струпвания. По-ранобудните се хранят от 8 до 9, следващата група влиза в ресторанта от 9 до 10. Хост от хотела играе ролята на регулировчик, като посреща гостите и ги задържа да изчакат реда си за блок масата – задължително с маски, а след това ги допуска и до бюфета за взeмане на храна. По време на самообслужване на блок масата гостите на хотела трябва да са задължително и с еднократни ръкавици. Ръкавиците се предлагат в ресторанта, а маски са заредени в стаите на хотела.

Според вицепремиера и министър на туризма Марияна Николова в условия на криза бизнесът е изключително гъвкав по отношение на ценовата си политика.

„В спа пакетите имаме намаляване на цените. Ако досега имаше 30-40% резервации в курортите, в някои от хотелите вече са 50 на сто“, поясни тя, като допълни, че в новогодишната нощ няма да бъде допускано провеждането на различни програми. Проверките на Бъдни вечер пък са показали, че туристите приемат съвсем спокойно обстановката и не нарушават противоепидемичните мерки, добави Николова. Тя обясни вчера пред bTV, че е възможно да празнуваме Нова година в ресторанта на хотела до 00:30 ч. По -късно днес обаче здравният министър

Костадин Ангелов поряза хотелиерите

и искането им ресторантите към тях за Нова година да работят до 30 минути след полунощ вместо до 22.00 часа както е сега. Това стана ясно от пост на самия министър във Фейсбук.

В него Ангелов пояснява, че от здравното ведомство са изпратили свето становище до Министерството на туризма във връзка с писмото, което са получили по-рано от вицепремиера и министър на туризма Марияна Николова. Ангелов напомня, че в него Николова настоятелно моли ресторантите в хотелите да работят в новогодишната нощ по изключение до 00:30 ч. на 01.01.2021 г.

По думите на здравния министър в конкретния случай аспектите, в които може да се разгледа тази молба, са два – формален и морален. Във връзка с първия той напомня, че е в сила заповед от 18 декември, която регламентира работното време на ресторантите на територията на местата за настаняване.

„Не виждам основание тази заповед да бъде редактирана“

казва Ангелов. По думите му моралният аспект е по-сложен.

„Голяма част от българските граждани ще прекарат новогодишната нощ по домовете си, спазвайки мерките коректно и съвестно. Да искаме разхлабване на мерките за друга част от българите, които така или иначе попадат в изключенията на заповедта от 18 декември, намирам за некоректно към мнозинството от сънародниците ни. С последните думи, споделям своето лично мнение“, казва той.

Share

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *