Хотел в Банско единственият нарушител при данъчна проверка в зимните курорти

Хотел в Банско единственият нарушител при данъчна проверка в зимните курорти

Eдин хотел в Банско ще бъде запечатан заради данъчно нарушение, съобщиха от пресцентъра на НАП. По време на 10-дневната акция данъчните инспектори от „Фискален контрол” на приходната агенция са проверили 249 търговски обекта – заведения и хотели в зимните курорти от региона, засечен е само един нарушител – хотелът в Банско.

Масираните проверки на НАП са обхванали зимните курорти Банско, Разлог, Добринище, Баня, Семково, Боровец, Пампорово, Чепеларе, Девин и Смолян. В над 50 заведения и хотели е установено, че не се издават касови бележки или документите за продажба не отговарят на изискванията.

Сред установените нарушения са и разминаване между маркираните на фискалното устройство суми и наличностите в касата. На 10 от нарушителите е наложена административна мярка „запечатване на обект“ за срок до 1 месец, а останалите ще бъдат санкционирани с глоба. Сред установените нарушения са и разминаване между маркираните на фискалното устройство суми и наличностите в касата.

Общо 46 служители на „Фискален контрол“ са проверили 550 търговски обекта в зимните курорти само за 10 дни по време на априлската ваканция. В рамките на контролната кампания данъчните инспектори са извършили т.нар. явно наблюдение, което означава, че те са се легитимирали и в продължение на няколко дни са присъствали в заведението или хотела. Така фискалните контрольори са проследили постъпленията, след което са ги сравнили с продажбите в предходни периоди. В проверките се е включил и т.нар. “таен клиент”, чрез който безспорно е установено, че част от търговците не издават документи за извършените продажби.

„Главният фокус на проверките е отчитането на приходите от продажби на стоки и услуги в заведенията и хотелите в курортите. Неиздаването на касова бележка, без значение за каква сума е, може да доведе включително и до запечатване на обекта за срок до един месец. Съветваме всеки потребител да изисква касов бон при заплащането на стоки или услуги, тъй като това е документът, който може да му помогне да защити потребителските си права“, каза Георги Димов, заместник изпълнителен директор на НАП.

Share

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.