Хотел в Банско единственият нарушител при данъчна проверка в зимните курорти

Хотел в Банско единственият нарушител при данъчна проверка в зимните курорти

Eдин хотел в Банско ще бъде запечатан заради данъчно нарушение, съобщиха от пресцентъра на НАП. По време на 10-дневната акция данъчните инспектори от „Фискален контрол” на приходната агенция са проверили 249 търговски обекта – заведения и хотели в зимните курорти от региона, засечен е само един нарушител – хотелът в Банско.

Масираните проверки на НАП са обхванали зимните курорти Банско, Разлог, Добринище, Баня, Семково, Боровец, Пампорово, Чепеларе, Девин и Смолян. В над 50 заведения и хотели е установено, че не се издават касови бележки или документите за продажба не отговарят на изискванията.

Сред установените нарушения са и разминаване между маркираните на фискалното устройство суми и наличностите в касата. На 10 от нарушителите е наложена административна мярка „запечатване на обект“ за срок до 1 месец, а останалите ще бъдат санкционирани с глоба. Сред установените нарушения са и разминаване между маркираните на фискалното устройство суми и наличностите в касата.

Общо 46 служители на „Фискален контрол“ са проверили 550 търговски обекта в зимните курорти само за 10 дни по време на априлската ваканция. В рамките на контролната кампания данъчните инспектори са извършили т.нар. явно наблюдение, което означава, че те са се легитимирали и в продължение на няколко дни са присъствали в заведението или хотела. Така фискалните контрольори са проследили постъпленията, след което са ги сравнили с продажбите в предходни периоди. В проверките се е включил и т.нар. “таен клиент”, чрез който безспорно е установено, че част от търговците не издават документи за извършените продажби.

„Главният фокус на проверките е отчитането на приходите от продажби на стоки и услуги в заведенията и хотелите в курортите. Неиздаването на касова бележка, без значение за каква сума е, може да доведе включително и до запечатване на обекта за срок до един месец. Съветваме всеки потребител да изисква касов бон при заплащането на стоки или услуги, тъй като това е документът, който може да му помогне да защити потребителските си права“, каза Георги Димов, заместник изпълнителен директор на НАП.

Share

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *