Хотел „Картала” на ски пистата се захранва нелегално с вода от река Кривица

3-етажнят хотел „Картала” на долна станция на лифта на ски писта „Картала“ над Благоевград се захранва нелегално с вода от река Кривица, установи Басейнова дирекция „Западнобеломорски район” /БДЗБР/. Проверката е от края на месец май, когато специалистите открили криминално изградено водохващане, чрез което се тегли речната вода и се отвежда до сградата.

„Ще се предприемат действия за налагане на санкция по реда на Закона за водите”, обявиха кратко от дирекцията и уточниха, че обектът се стопанисва от „Прима инвест БГ“ ООД – гр. Благоевград – фирмата на бившия собственик на ски център „Картала” Илия Ризов, който от миналата година отново обгрижва ски курорта, купен от оръжейната фирма „Армако”, пише в. „Струма“.

Глобата за нелегалното водоснабдяване ще е около 10 000 лв. Не е ясно за какво Ризов ползва непречистената речна вода, по-любопитното обаче е, че сигналът за нелегално точената вода от високопланинската река Кривица е отпреди цели 8 месеца и е подаден не от анонимен информатор, а от държавната фирма ВиК – Благоевград, управителят й Росица Димитрова е изпратила писмото още на 28.10.2019 г. Явно в един момент Басейнова дирекция е направила проверка по сигнала, но не е намерила нищо нередно или не се е задълбочила, и едва на 21 май е решила да провери пак как стои въпросът с водохващането.

„Сигналът беше по информация на нашите пазачи, но беше толкова отдавна, че съм забравила подробности”, коментира вчера инж. Димитрова. Тя бе категорична, че във ВиК – Благоевград не е постъпвало уведомление от БДЗБР по този сигнал.

Според месечния отчет на БДЗБР за май нейните хора са направили 278 проверки, в които са съставени 17 акта за установяване на административно нарушение и са издадени 3 наказателни постановления на обща стойност 2650 лв.

С актове са „Ай Вио“ ООД в разложкото с. Баня /за неотчитане на ползваните водни обеми/, ВиК – Дупница /непредоставяне на данните от ежемесечен мониторинг на ползваните водни обеми/, ВиК – Перник /експлоатация на водно съоръжение без изградена охранителна зона около него/, община Бобошево /ползване на водовземно съоръжение без разрешително/, „Автомагистрали Хемус“ АД /ползване на водостопанско съоръжение за водовземане от яз. „Дяково” без разрешително/, „Рони“ ООД – гр. Дупница и фабрика „Хамефа“ ЕООД – гр. Разлог /недеклариране на дължимите такси за 2019 г./, кюстендилската фирма „Катстрой-13“ ЕООД /превишение на разрешения годишен воден обем/, „Пауър туенти туенти“ ООД /ползване на водни обеми от яз. „Пчелина”, без да е разрешено с графика за използване на водите на комплексните и значими язовири на МОСВ/ и др.

3-те наказателни постановления на обща стойност 2650 лв. са за “Ирита“ ЕООД, гр. Добринище. Дирекцията е реагирала и на няколко сигнала от граждани, всеки втори от които се оказва основателен.

Такъв е сигналът от „Бела фрут“ АД – гр. София – за нарушавате целостта на дигата и отклоняване на води от река Мелнишка. Проверката установява, че е изградено ново водохващане и канал за поливане на земеделски земи в землището на петричкото с. Кромидово, който може да залее имота на жалбоподателя. Потвърдени са още сигналите за замърсяване и преграждане на р. Горица в землището на с. Овчарци, община Сапарева баня, където е констатирано заустване на битово фекални води без пречистване, както и информацията, подадена от Емилиян Костадинов, че камиони с изкопен материал от тунел „Железница“ се изсипва в дерето в с. Долно Церово, община Благоевград. По-щателната проверка на сигнала за тунела е оставена за този месец.

За предаварийното състояние на водохващане на р. Отовица на довеждаща деривация, пълнеща яз. „Дяково”, обаче са направени цяла серия предписания до „Напоителни системи – клон Струма-Места”, която трябва да се справи с проблема.

Проверките през май и на Регионалната инспекция по околната среда в Благоевград доведоха до още едно наказателно постановление – фирма „Сина-стил” ООД, гр. Гоце Делчев, получи имуществена санкция в размер на 1500 лв. за нерегламентирано изгаряне на неопасни отпадъци.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *