Хоумофисът – моята нова работна крепост

Да хванем лаптопа и да отмятаме служебни задачи у дома – тази практика е сравнително широкоразпространена у нас. Ако традиционно ни се налага обаче да разпратим едва няколко мейла или да напишем текст от вкъщи, то извънредното положение измести целия ни работен процес в тази наша крепост, която наричаме дом.

А прекарването на 8 часа пред компютъра на дивана или кухненския стол могат да доведат до убийствени болки, схващания, хернии на гръбначния стълб и т.н. „Много проблеми могат да се причинят от неправилното организиране на хоумофиса. Дори самото свиване на гърдите, на гръдния кош, когато човек се отпуска и хлътва в стола сиу също пък води до бърза умора. Тогава той не е толкова работоспособен поради ограничаването притока на кислород“, обясни пред „Монитор“ експертът в офис оборудването и ергономията Радостин Кирилов.

Най-важното, на което трябва да обърнем внимание, когато се готвим да прекараме следващите поне 5 седмици в хоумофис, е столът. Причината – на него ще прекарваме голяма част от ежедневието си, докато работим у дома, и той трябва да ни позволява да се движим свободно. Нещо повече – в средите сравняват стола, на който седим, докато работим, с матрака в спалнята, предвид, че средно прекарваме до около 8 часа и на двете. В същото време един и същи тип стол или матрак може да бъде усетен по различен начин в зависимост от физическите параметри на този, който го използва.

„Докато офис столът е подвижен и има движение обикновено в облегалката назад, кухненският има само един ъгъл на облегалката и няма мърдане от него, липсва движение. Най-общо казано, столът трябва да има хубава лумбална опора, да има удобна седалка, съобразена с физическите параметри – тоест да няма ръбове, които човек да усеща и да го притесняват. Столът трябва да дава нужната свобода на краката, особено на подбедриците. Подлакътниците също е добре да бъдат подвижни във височина, най-вече да може да се регулира правилно опората за лактите. И да може да си изпъват ръцете, да не стоят те винаги свити. Желателно е, ако може, да има опора и за главата, защото когато човек работи в отпуснато назад положение, теглото му се разпределя по-равномерно и не пада вертикално върху гръбначния стълб, който много често бива отпуснат“, добавя Кирилов. Уточнява обаче, че

онлайн пазаруването на оборудване за хоумофиса

и по-конкретно на стола, може да крие доста подводни камъни, тъй като артикулът няма как реално да бъде изпробван. В този случай съветът е хората да потърсят консултация по телефона или отново през интернет. Добър гъдел за хората, които държат на комфорта, докато работят вкъщи или предпочитат да не се запасяват с офис стол, е 3D табуретка, с която човек да може да разнообрази седенето върху кухненския си стол. „Препоръчвам я, защото при нея мускулите на гърба и долните крайници се активизират и това позволява човек да се възстанови от непрекъснатото седене“, казва експертът.

И ако хората, които традиционно нямат навика да пренасят службата си у дома, надали предварително биха били подготвени с офис стол, то за масата се оказва, че има решение и с „подръчни материали“.

Кухненската маса се оказва добър вариант за хоумофиса

„По-удобни са от старите ученически бюра с чекмедже и място за стол. Кухненските маси обикновено са малко по-високи от тях, което позволява на човека да не се прегърбва, докато работи. И краката му не страдат толкова много“, уточнява Кирилов. За тези, които все пак не искат да поемат рискове и могат да си позволят да инвестират и в такъв артикул, се препоръчват масите, които могат да бъдат регулирани на височина. Кирилов обяснява, че те рядко могат да бъдат мултифункционални и да послужат за други нужди за дома. А причината отново се крие във височината. Друг трик, с който могат да си послужат хората, пък е използването на механизми с газови амортисьори, които повдигат плота на масата под даден ъгъл. Това, от своя страна, улеснява работата както от офис стола, така дори и от дивана. „Това обаче е компромисно решение“, категоричен е експертът, като обяснява, че в тези случаи масите следва да се направят по поръчка, което би било инвестиция по-скоро в дългосрочен план.

Светлината е друг много важен компонент при хоумофиса

В най-добрия случай следва да използваме естествена светлина. Когато тя не достига достатъчно до работното ни място у дома обаче е добре да се запасим с лампи с бяла към синя светлина, тъй като те се доближават най-много до нея. „Това ни позволява да бъдем нащрек, докато работим, и да се настроим. На практика тялото е в положение на стрес през деня, докато е в работен режим, и не е хубаво да ни се спи вкъщи пред компютъра“, смята Кирилов. Вечерта вече човек може да изключи работното осветление и да заложи на по-жълт нюанс, за да успее да отпочине.

Встрани от основните артикули за хоумофиса всеки човек е хубаво да обособи къта си за работа според собствения си вкус. Да постави картина, която му харесва, на стената, към която се взира, докато е на служба, да съобрази цветовете и т.н. Изолирането на едно място конкретно за работа пък е добър начин за справяне с разсейването, до което обикновено води работата у дома.

Близо двойно увеличение в търсенето на оборудване за хоумофис от страна на физически лица наблюдава Радостин Кирилов, който е управител и съдружник в компанията ChairPro. „Извънредното положение свари много хора неподготвени за работа от вкъщи. Традиционно болшинството от нас не стоят много у дома, а компютърът го използват за развлечение“, отбелязва той.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *