Храмовете в Югозапада отказват мерки срещу коронавируса

Храмовете на територията на Неврокопската околия няма да се съобразят с разпореждането на държавните власти да се ограничи струпването на много хора на едно място заради стигналия до страната ни коронавирус и ще останат отворени за вярващи, пише в. „Струма“.

“Хората сами се ограничават и не идват чак толкова много, при нас струпване има само на неделните служби, после ще има по-големи служения чак на 25 март – Благовещение, а дотогава се надяваме заразата да започне да изчезва”, каза поп Петър Стефанов от катедралния благоевградски храм “Въведение Богородично”.

В момента тече Великият пост, а в него има ограничения за сключване на бракове, когато много хора се събират в храмовете на едно място, за да проследят венчаването на младоженците.

Завчера патриарх Неофит в качеството му и на Софийски митрополит разпространи разпореждане към духовенството и миряните на Софийска епархия църковният живот да продължи в старите му канони, което бе прието като неофициално разпореждане и в останалите епархии, включително и Неврокопската. Неофит нареди храмовете да останат отворени и в тях да се извършват определените за светата Четиридесетница богослужения и причастия с мотива, че “светите тайни не могат да бъдат преносители на зараза или каквато и да е болест, а са лекарство за телесно и душевно изцеление и здраве”.

Според Ловчанския митрополит Гавриил “по никакъв начин, никога не се е предавала и разширявала зараза в църкви, където се извършват тайнства! Никога не е имало епидемии в църквата, там те са прекратявали своето действие”.

Единственото различно в храмовете е препоръката благословията да не се иска с целуване на ръка, а само с поклон, за да се избегне прекият контакт между свещеника и мирянина.

В същото време заради заразата в Италия бяха преустановени всякакви църковни служби до 3 април, до тази дата са забранени и религиозни церемонии, включително и погребалните. Палестина затвори храма във Витлеем, след като се оказа, че група корейци минали през него, а после в родината им били диагностицирани с коронавирус. В Гърция митрополитите на Атинската архиепископия пък организираха в неделя повсеместен молебен за спиране на заразата от новия вирус.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *