Художникът Атанас Дафинов посмъртно получи званието „Почетен гражданин”

Художникът Атанас Дафинов посмъртно получи званието „Почетен гражданин”

Общинският съвет в Благоевград прие вчера посмъртно да бъде присъдено званието „Почетен гражданин” на педагога и художника Атанас Дафинов. За това решение гласуваха 35 местни парламентаристи, а само един гласува „въздържал се”.

Доц. Атанас Дафинов – художник, график, майстор на рисунката и педагог, възпитал поколения млади художници. Творческият му път е белязан с десетки участия в изложби в страната и чужбина. Печелил е множество награди в национални, регионални и градски художествени изложби. Той е роден в с.Кулата. Завършва Художествена академия в София. Над 20 са неговите самостоятелни изложби, пише Илинден прес.

Творческият му път е белязан с участия в множество колективни изложби в страната и чужбина, международни биеналета на графиката. Удостояван е неведнъж с награди за участието си в национални, регионални и градски художествени изложби. Редовен член на Съюза на българските художници и доцент в катедра „Изобразително изкуство“ към Югозападен университет „Неофит Рилски“.

Изложба с картини на Дафинов и негови ученици бе открита на 1 септември в Градската художествена галерия. Събитието бе в памет на един от най-добрите художници в Благоевград и дългогодишен преподавател, който си отиде от този свят преди година.

Съветниците обаче не приеха със същото почетно звание да бъд удостоен дългогодишният председател на Народно читалище „Никола Вапцаров“ – Михаил Цонев, като за предложението „за“ гласуваха едва шест човека.

Share

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *