Цветанов иска свикване на КСНС заради COVID-19

Предвид рязкото повишаване на броя на заболелите от коронавирус у нас, както и ръстът на смъртните случаи, ние от Републиканци за България настояваме за незабавно свикване на Консултативен съвет за национална сигурност, за да се предприемат всички възможни мерки за борба с пандемията. Това настояха от партията на Цветан Цветанов в специална декларация.

„Обществото ни не е наясно кога и как ситуацията може да бъде овладяна. Липсва план за действие, а държавните институции вървят след събитията, при това с голямо закъснение и при неясна отговорност. Расте политическото недоверие към кабинета, който няма нужната легитимност, за да предприеме и наложи крайно необходимите политики. Одобрените от управляващите половинчати мерки, се посрещат с недоверие и съпротива от обществото.

Резултатът е налице – лавинообразно разпространение на заразата, драстично увеличение на смъртните случаи, изнемогващи лекари и колабираща здравна система. При подобна тежка ситуация, държавническото поведение изисква интересите на гражданите да бъдат поставени над партийните“, казват от Републиканци за България.

„Ако не посрещнем предизвикателството обединени, последиците от кризата ще бъдат катастрофални – много хора ще загубят живота си, а заедно със здравната система ще се сринат както икономиката, така и националната ни сигурност, която е в опасност. Цели сектори могат да се окажат в невъзможност да функционират поради критичен брой заболели лица.

Убедени сме, че овладяването на пандемията не е възможно при участието само на няколко държавни институции. То изисква обединените сили на обществото. За съжаление, конфронтацията между политическите сили и поляризацията сред гражданите не работят в тази посока. Изводът е един – всеки трябва да направи някакъв компромис в името на общото ни справяне с болестта“, казват от формацията на бившия втори в ГЕРБ, прочул се с фразата „това, което имаме като“.

„Републиканци за България“ заявяват, че ще работят за постигането на консенсус по национална стратегия за овладяване на пандемията. „Съгласно българската демократична практика мястото за постигане на такъв важен консенсус е едно – Консултативен съвет по национална сигурност. Затова настояваме за неговото свикване незабавно. Експертите на „Републиканци за България” са готови с предложения за овладяването на пандемията, които ще представят. Ще подкрепим и всички работещи идеи на останалите политически сили. Призоваваме за бърза и отговорна реакция от страна на институциите“, казват хората на Цветан Цветанов.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *