Цветанов писа до Борисов и Радев заради сваления от ефир Горан Благоев

„Републиканци за България“ на Цветан Цветанов изпратиха позиция до президента, премиера, председателя на Народното събрание и председателя на СЕМ относно свалянето от ефир на предаването на Горан Благоев. Журналистът стана част от проекта на бившия втори в ГЕРБ, което съвпадна с промените в програмата на БНТ. Това пък даде повод за съмнение, че отстраняването на Благоев по политически причини.

„Недопустимо е срещу лица, които са изградили авторитет в българското обществото чрез дългогодишния си, посветен на значими национално-полезни каузи, труд, да бъдат предприемани репресивни действия от страна на държавната власт, само поради факта, че са подкрепили създаването на нов политически субект“, посочват от „Републиканци за България“.

Те възприемат това като „лична саморазправа“ с Горан Благоев, а спирането на предаването му като демонстративно. Подчертава се, че „Вяра и общество“ е имало един от най-популярните телевизионни водещи в БНТ.

„С оглед на посочените съображения осъждаме действията на Управителния съвет на БНТ срещу Горан Благоев, като считаме, че те са дискриминационни и представляват лична саморазправа на ръководни чиновници в БНТ с един от най-уважаваните български журналисти. Като политическа партия, която отстоява евроатлантическите ценности в България, ще направим този случай достояние и пред представителите на страните-членки в Европейския съюз, като пример за поредно посегателство върху свободата на словото и правото на избор“, се казва още в позицията на „Републиканци за България“.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *