Цветанов пита: Кой иска затриването на Комисията по досиетата

Цветанов пита: Кой иска затриването на Комисията по досиетата

Два месеца преди края на този парламент не е сериозно и национално отговорно без публичен дебат да се тръгва тихомълком към подмяна на Комисията по досиетата – противно на политическия консенсус, постигнат при приемането на закона за досиетата през 2006 г. и при избора на втори мандат на Комисията през 2012 г. Не стихват напъните на властта да контролира и затруднява работата на Комисията по досиетата.

Това коментира тази сутрин лидерът на Републиканци за България Цветан Цветанов. Изказването си по темата той публикува във фейсбук.

„Правят го в обстановка като настоящата – по време на пандемия, преди избори и след поредното протестно избухване на гражданското общество. Законодателните идеи и намерения на ГЕРБ и ВМРО, без политически консенсус, оставят усещането за тежки зависимости от среди, свързани с ДС. По-важното е, че идеите и намеренията на управляващите ни връщат десетилетия назад, защото достъпните архиви на ДС са един от малкото останали видими белези на демокрация у нас“, коментира той.

„Имах честта да бъда част от процеса и да работя с всичките си сили за неговото ускоряване, така че не ми е безразлично, дали Комисията ще продължи да функционира свободно и демократично или ще обслужва нечии зависимости…. Не можем да продължим напред, без да се „сдобрим“ с миналото и да оставим честна оценка на идващите след нас. Свободата и народната памет не могат да слугуват на зависимости“, настоя още Цветанов.

Share

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *