Цветан Филев: Борим се за подпомагане на Сектор Тютюн до 2027 г.

Цветан Филев: Борим се за подпомагане на Сектор Тютюн до 2027 г.

Около 7500 тона тютюн се очаква да бъде реализиран тази година, толкова е добивът от реколта 2020 от четирите сортови групи. Причината за по-слабата реколта е сухото и горещо лято тази година, а не намалелите площи с тютюн – съобщават от Националната асоциация на тютюнопроизводителите в България.

„В сравнение с миналата година, когато беше добит около 8700 тона тютюн, сега количеството е по-малко, но качеството е отлично или поне като миналогодишното. Смятам, че и изкупните цени ще бъдат като миналогодишните. Възможно е да бъдат завишени с 5-10 %, но това зависи и от самите тютюнопроизводители, защото сега навлизаме в най-важната част – заготовката на тютюневата суровина“ – коментира за Радио Благоевград Цветан Филев, председател на Националната асоциация на тютюнопроизводителите, президент на UNITAB – EUROPE и вицепрезидент на ELTI.

Прогнозите са, изкупната кампания да стартира през ноември, да продължи пред декември и да приключи януари, догодина. Важно е условие за успешната изкупна кампания е, тютюнопроизводителите да са сключили договори с фирмите, които трябва да спазят 30 – дневния срок за изплащане на изкупения тютюн.

„През февруари и март следващата година, при залагането на следващия стопански цикъл, апелирам към тютюнопроизводителите да работят със сертифицирани, качествени семена, произведени от лицензиран семепроизводител, защото това е основната предпоставка за производство на качествена суровина и постигане на максимална цена“ – допълни Цветан Филев.

Той уточни, че фирмите вече раздават кашони и амбалаж за изкупуване на продукцията и когато тя е готова на около 30 % за продажба, ще започне и самата кампания по изкупуването на тазгодишната реколта.

По отношение на възможностите за удължаване на европейското финансиране на Сектор Тютюн и след 2022 г., Цветан Филев уточни, че тези предложения вече са били входирани в Европейския парламент.

„Две хубави неща могат да се случат за Сектор Тютюн, а именно – до 2022 г. е удължена Преходната национална помощ за тютюна по Схемата необвързана с производството, с Референтен период от 2007 до 2009 г., но ние смятаме, че е редно тази помощ да бъде удължена до края на бъдещия Програмен период до 2027 г. Тук акцентите са няколко – това ще се случи най-вероятно, ако получим широка подкрепа в пленарното заседание при гласуването на тази промяна. Второто нещо, което може да се случи, но е обект на много работа и от страна на UNITAB, е да се даде възможност на държавите – членки в следващия Програмен период, към фиксираните такива сектори в настоящия период, да се добавят още специфични сектори в Схемата обвързана с производството по член 30 от функционирането на Европейския парламент. Смятам, че тютюнът заслужава и такова перо като финансов инструмент, но предстои да видим какво ще успеем да постигнем и по двата въпроса“ – уточни Цветан Филев.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *